Jiří Čunek je po pěti měsících zpět ve vládě

Praha - Prezident Václav Klaus dnes na Pražském hradě již podruhé jmenoval Jiřího Čunka ministrem místního rozvoje a vicepremiérem české vlády. Učinil tak na základě žádosti premiéra Mirka Topolánka. Návrat Čunka do vlády umožnila včerejší dohoda předsedů všech tří koaličních stran a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Podstatou dohody je, že finance staronového místopředsedy vlády do července prověří audit. Jiří Čunek odstoupil z Topolánkova kabinetu loni v listopadu kvůli obvinění z korupce.

Hned po slavnostním ceremoniálu odjel Čunek do Strakovy akademie na zasedání kabinetu. Poté, co Čunek složil do rukou hlavy státu ústavou daný slib a podepsal jmenovací listiny, si s Klausem a premiérem Topolánkem připili tradiční číší sektu a krátce mezi sebou promluvili. Nikdo z trojice politiků před novináři už jmenování nekomentoval. Klaus dříve řekl, že pokud koaliční politici dospěli k závěru, že důvody Čunkovy demise pominuly, bude jejich dohodu respektovat.

Čunek opustil funkci kvlůli obvinění z korupce 

Šéf lidovců vládní funkce opustil loni v listopadu kvůli obvinění z korupce. Tehdy jeho kauzu znovu otevřela nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Poté, co byl jeho případ odložen, křesťanští demokraté požádali předsedu vlády, aby se jejich předseda mohl opět vrátit do vládních funkcí. Narazili ale na odpor Strany zelených a zvláště jejich ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který kvůli Čunkově návratu hrozil odstoupením. Schwarzenberg argumentoval tím, že kolem financí Jiřího Čunka je stále hodně nejasností.

Audit bude platit ministr Schwarzenberg 

Úterní dohoda koaličních stran nakonec umožnila návrat Čunka do vlády pod podmínkou, že finance staronového místopředsedy vlády do července prověří auditorská firma, kterou vybere Schwarzenberg - a podle serveru Aktuálně.cz také prověrku zaplatí. Výsledky auditu mají být předloženy veřejnosti. Ministr zahraničí zároveň v rozhovoru pro Aktuálně.cz odmítl, že by slevil ze svých požadavků na očištění lídra lidovců. Nicméně připustil, že jistý který umožnil dnešní návrat Čunka do vlády, učinil.

V rozhovoru dále zdůraznil, že na jeho slovech o odchodu z vlády se nic nemění. Pokud auditorská firma, kterou sám najal a zaplatí, objeví v Čunkově rodinném majetku jakékoli nesrovnalosti a šéf lidovců je nebude schopen vysvětlit, Karel Schwarzenberg kabinet opouští.

Čunek chyběl ve vládě více, než šéf resortu pro místní rozvoj  

Topolánek hájil názor, že lidovci mají právo mít ve vládě svého předsedu. Současně ale chtěl zabránit rozpadu vládní koalice a odchodu ministra zahraničí. Nakonec se mu podařilo splnit obě podmínky současně. Už dříve připustil, že Čunek ve vládě chyběl jako předseda koaliční strany, méně ministerského předsedu trápil fakt, že ministerstvo pro místní rozvoj bylo tak dlouho bez šéfa. Z řad ODS se totiž už dříve ozývaly hlasy, že kvůli evropským fondům, cestovnímu ruchu či bydlení není nutné mít samostatné ministerstvo.

Opozice považuje Čunkův návrat za ostudu vládní koalice a výsměch občanům. ČSSD nevylučuje, že vyvolá hlasování o nedůvěře kabinetu.