Pošta vydala novou řadu známek s portrétem Václava Klause

Praha - Ode dneška jsou v prodeji nové poštovní známky s podobiznou prezidenta Václava Klause. Mají hodnotu deseti korun, což je sazba pro běžný dopis nebo pohled. Deset milionů exemplářů na pultech pošt tvoří už čtvrtou řadu známek s podobiznou současné hlavy státu. Kromě hodnoty se liší i barvou. Tentokrát tvůrci vycházeli z pět let starého portrétu Václava Klause od Oldřicha Kulhánka, rytina pochází z ruky Miloše Ondráčka.

Žijící osobnosti se na známky obvykle nedostanou. Portrét prezidenta republiky je jedinou výjimkou z tohoto nepsaného, ale v Česku dodržovaného pravidla.

Tradici prezidentských známek u nás založil Tomáš Garrigue Masaryk. Všichni ostatní ho následovali, jen jediný protektorátní prezident Emil Hácha to odmítl. Za komunismu byla tvorba prezidentských známek pod drobnohledem. Několikrát se musel měnit například portrét Gustava Husáka. „Husák tehdy nosil velmi silné brýle a známka vypadala dost nepřirozeně,“ vysvětlil filatelista a místopředseda společenského odboru Jiří Sedlák. Poznámku ke svému portrétu si před pěti lety neodpustil ani Václav Klaus. Rytec uspěl až na druhý pokus.

Prezidentské známky nemají příliš velkou sběratelskou hodnotu. Můžou ji ale nabýt, pokud v některé ze sérií filatelisté objeví drobnou chybu či odchylku. V počtu vydaných prezidentských známek vede s převahou TGM. Celou sbírku prezidentských známek má jako jediné v republice Poštovní muzeum.