Mašínové prý plánovali útok na funkcionáře KSČ i průmyslové závody

Praha - Skupina kolem bratří Mašínů plánovala únos ministra obrany Alexeje Čepičky, útoky na vedoucí funkcionáře komunistické strany nebo velké průmyslové závody. Informace pocházejí z roku 1953, a to ze zápisu výslechu strýce Mašínů Ctibora Nováka, kterého zatkla Státní bezpečnost. Později byl popraven.

Atentát na Gottwalda 

Novák ve své výpovědi hovoří o atentátu na budovu ÚV KSČ a sídlo StB v Bartolomějské ulici, vyloupení poštovního vagonu, únosu letadla nebo destrukci kolínské rafinerie nafty. Mašíni prý chtěli s nákladním vozem naplněným výbušninami zacouvat do dvora v Bartolomějské ulici a explozi způsobit časovým zapalovadlem.

Novák také popisuje, že ministra obrany Čepičku chtěla skupina unést při jeho cestě do zotavovny Moskva v Karlových Varech. Ministr měl být spoután, omámen chloroformem a unesen ve vlastním voze do západního Německa.  

Jedna ze zpráv o průběhu vyšetřování kauzy pro vedení KSČ zase konstatuje, že skupina chtěla zaútočit na vlak československé vládní delegace v čele s prezidentem Klementem Gottwaldem, provést útok na elektrárnu v Ervěnicích, na vlaky převážející uranovou rudu, vraždy funkcionářů KSČ a příslušníků SNB.

Nové informace - nový pohled na Mašíny?

Dokument může o něco více osvětlit kontroverzní případ útěku Mašínů. Naznačuje, že se snažili opravdu o odbojovou činnost. Na druhou stranou je otázkou, do jaké míry byla výpověď jejich strýce zmanipulována.

O nových poznatcích v kauze Josefa a Ctirada Mašínů informoval dnes ředitel Ústavu pro výzkum totalitních režimů Pavel Žáček premiéra Mirka Topolánka během jeho návštěvy instituce. Topolánek letos oběma bratrům i třetímu členovi skupiny Milanu Paumerovi předal jako ocenění jejich činu premiérskou plaketu.  

Kontroverzní útěk

Skupina bratří Mašínů se po únoru 1948 pokoušela ochromit nastupující totalitní režim sabotážemi. V roce 1953 se pak spolu s Milanem Paumerem prostříleli na Západ. Jejich činnost proti komunistické diktatuře v Československu a útěk přes východní Německo si vyžádaly 6 mrtvých. 

Právě tato skutečnost českou společnost dodnes dramaticky rozděluje. Zatímco jedni v nich vidí hrdiny, druzí teroristy a vrahy.

Milan Paumer
Zdroj: ČT24/Martin Šesták