Moravskoslezský kraj investuje dvě miliardy do oprav silnic

Ostrava - Téměř dvě miliardy korun bude v tomto roce investovat Moravskoslezský kraj do výstavby a modernizace silnic druhých a třetích tříd. Miliardu z této částky získal od Evropské unie. Nejvýznamnější a nejdražší letošní stavbou je mimoúrovňová křižovatka Třinec - Baliny, která má výrazně zjednodušit spojení se Slovenskem.

Do roku 2001 patřily silnice pod správu státu. Ve chvíli kdy je přebíral Moravskoslezský kraj, odborníci odhadovali, že rekonstrukce budou stát čtyři a půl miliardy korun. „Státu do té doby nezáleželo, v jakém stavu jsou silnice druhých a třetích tříd, protože především preferoval jedničky, dálnice a rychlostní komunikace“ říká moravskoslezský vedoucí odboru dopravy Ivo Muras.
 
Dříve kraj uvolňoval ročně na opravy silnic pouhých 250 milionů korun. Tímto tempem by je obnovil nejdříve v roce 2021. V současné době jdou investice rychle nahoru. Loni činily přes půl miliardy korun, letos je to už třikrát více.
 
Kraj také sestavil tým odborníků a ten vytvořil takzvanou Bílou knihu, která mapuje všechny silnice v kraji a jasně určuje, v jakém jsou stavu a co potřebují změnit. „Bílá kniha má za úkol seřadit stavby investičního charakteru do pořadí důležitosti,“ vysvětluje Tomáš Böhm, ředitel Správy silnic.
 
Většina silnic druhých a třetích tříd by tedy měla být opravena v nejbližší době. Bílou knihu najdou zájemci i na internetových stránkách Moravskoslezského kraje. Mají tak možnost postup kraje při rekonstrukci silnic osobně sledovat.