Zlínská policie pátrá po pětileté Terezce i po její matce

Zlín - Zlínská policie hledá pětiletou Terezku Konečnou, kterou podle svědků v pátek odvezla od budovy zlínského soudu její sedmatřicetiletá matka Iveta Marelová. Okresní soud svěřil dívku do péče jejího čtyřiačtyřicetiletého otce. Ten se teď bojí o život a zdraví své dcery. Policisté po Terezce i její matce pátrají i za pomoci Schengenského informačního systému.

Zatím ale nelze spekulovat o únosu. Matka si totiž nepřevzala rozsudek soudu, takže je možné, že o rozhodnutí neví.  

Podle svědků odjela Marelová po soudním jednání se svým přítelem a dcerou ve Škodě Superb světle fialové barvy se švýcarskou registrační značkou. Od pátku se dcera ani matka otci neozvaly. Operační důstojníci zlínské policie přijmou jakékoliv informace o pohřešované Terezce i místě pobytu její matky na lince 158.

Podobný případ řeší od konce března i západočeští policisté. Novozélanďan Rodney Wiliam Cowie tehdy letecky bez souhlasu matky dopravil svou šestiletou dceru Charlie Terezu Vichnarovou z Plzeňska do Austrálie. Podle českého ministerstva spravedlnosti australský soud už dříve svěřil dítě do péče matky. Otce policie stíhá kvůli poškozování cizích práv. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu až dvouleté vězení nebo peněžitý trest.

Takto uneseným dětem pomáhá Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí (ÚMPOD). Mezinárodních únosů totiž neustále přibývá - od začátku roku už ÚMPOD řešil dvacítku nových případů. Ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí a spravedlnosti vypracoval úřad na základě předchozích případů nový postup pro rychlejší spolupráci s policií, chystá se i zrychlení soudního řízení. Pro jeho funkčnost je však potřeba ještě zlepšit komunikaci, aby se informace nešířily nejdříve skrze média.

Vydáno pod