Příznivci squattingu šli Prahou, na prázdný dům dali transparent

Praha - Na náplavce nedaleko Palackého náměstí v Praze se v sobotu odpoledne sešlo přes 300 příznivců squattingu. V rámci akce také vyrazili na zhruba hodinový pochod směrem k Albertovu, během kterého dva z nich v Apolinářské ulici vyvěsili na opuštěný dům transparent s nápisem: "Jdi a daruj život všem mrtvým domům". Později se vrátili na výchozí místo, kde za zvuků hlasité hudby a bubnů pokračovali ve street party do večerních hodin. Na akci dohlíželi policisté, žádný důvod k zásahu ale neměli.

Pořadatelé uspořádali akci pod názvem Nás nezničíte! jako reakci na loňskou demolici kodaňského alternativního centra a následných policejních zásahů. Několik z nich si také připravilo papírové pomalované makety domů, které měly podpořit myšlenku squattingu. Pochodu dominoval velký transparent s nápisem: „Vaše ruiny jsou naším domovem“, kterým organizátoři přelepili reklamní plochu jednoho supermarketu.

Součástí street party na náplavce a následného pochodu byla hudba, která hrála ze zvukových systémů a účastníci akce při ní tancovali. Masky, které někteří příznivci squattingu nosili, představovali například smrtku nebo muchomůrku.

Jeden z organizátorů akce, který řídil doprovodné barevné vozidlo s hlasitým reproduktorem, uvedl, že pochod měl více důvodů: „Po městě je spousta krásných nevyužívaných starých baráků, které nemají život. Přitom je tady potencionál, který s tím může něco udělat. Je však ze strany státu potlačován.“ Pořadatelé také chtěli upozornit na údajné násilné vyklizení několika squatů v Německu nebo právě v Dánsku. Opuštěné domy by podle nich mohly sloužit k rozvoji kulturního vyžití v dané oblasti.

Akce na podporu squattingu se v různých evropských městech měly uskutečnit v pátek a v sobotu. Pořadatelé evropských dnů na podporu autonomních subkultur se zejména po loňském vyklizení nezávislého centra Ungdomshuset v Kodani obávají toho, že nezávislé kultury v celé Evropě jsou v ohrožení.

Vydáno pod