Dokončení obchvatu České Skalice je stále v nedohlednu

Česká Skalice - Dostavbu obchvatu v České Skalici stále komplikuje spor mezi silničáři a místním podnikatelem. Obchvat je již dva roky téměř hotový, ale jeho trasu přetíná soukromá sběrna surovin a dohoda s majitelem se prozatím nerýsuje. Silničáři dokonce připravují provizorní plán obchvatu.

Centrem České Skalice denně projede kolem třiceti tisíc aut a obchvat vedoucí na Náchod je zde více než nutný. Jeho dokončení však maří přerušení objektem sběrných surovin rodiny Jirouškových. „Pokud nebude dokončen obchvat, situace tady se nezlepší. Myslím si, že je to na hranici únosnosti,“ prohlásil starosta České Skalice Tomáš Hubka. 

Silničáři se o podmínkách vykoupení pozemku dohadují dvanáct let. Poslední cenový odhad, se kterým by Jirouškovi souhlasili, je 60 milionů korun. „Cenový odhad 60 milionů korun je pro stát nepřijatelný. Ministerstvo financí zásadně nedoporučilo akceptovat posudek,“ uvedla Martina Vápeníková, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Náchodský odbor dopravy chce do poloviny června podat návrh na vyvlastnění konfliktního pozemku. Silničáři mezitím připravují provizorní 330 metrů dlouhý objezd obchvatu za šest milionů korun. „V případě, že v letošním roce dostaneme stavební povolení, je možné během tří měsíců stavbu zrealizovat,“ dodala Vápeníková.