ČOI kontrolovala v barech nalévání alkoholu mladistvým

Praha/Brno - Česká obchodní inspekce v noci kontrolovala nálevny a bary v celé zemi. Chtěla zjistit, kde podávají alkohol i mladistvým. Hříšníkům rozdala pokuty, několik dětí skončilo na záchytce.

V pátek v jedenáct hodin večer vyráží inspektoři ČOI do jednoho z pražských klubů. Zátah ale probíhá i v Brně, jeho cíl je však stejný - mladší 18 let se skleničkou alkoholu v ruce. „Tato akce je mimořádná v tom, že probíhá ve stejný čas současně na několika místech republiky,“ vysvětluje Martina Vyžrálková z ČOI.
 
Inspektoři vyrazili do předem vytipovaných podniků, kde už dřív byly nějaké problémy. Česká obchodní inspekce vyslala například v Praze do ulic čtyři dvojice inspektorů. Zaměřili se hlavně na podniky pro mládež. S kontrolováním jim pomáhala městská policie. „Vybíráme je podle vzhledu, nejdřív jim zkontrolujeme totožnost. Když jim je míň než 18, tak se jim dá dýchnout,“ popisuje proceduru jeden z policistů.
 
Když mladí přiznají, že jim v podniku nalili, hrozí obsluze tisícikorunová pokuta, provozovatele to pak může stát až půl milionu. Pokud je podnapilým míň než 15, policie musí zavolat rodiče. V Praze nakonec inspektoři zkontrolovali 18 barů a klubů. Pokutu provozovateli uložili jen v jednom z nich. Hůř dopadla kontrola v Brně, kde pracovníci ČOI zkontrolovali 9 podniků a našli 12 nezletilých pod vlivem alkoholu.
 
Inspektoři na Moravě se taky minulý týden zaměřili na prodej alkoholu mladistvým v obchodech. „Obecně lze říct, že co kontrola to nějaké pochybení“ shrnula stručně výsledek inspekce ředitelka ČOI v Brně Jarmila Vašulková.
 
Podle Evropská školní studie má v Česku zkušenosti s alkoholem 95 procent všech šestnáctiletých, dvě třetiny z nich přiznaly, že se už opily.