Šojdrová prozatím stáhla svůj návrh ohledně poplatků novorozenců

Praha - Místopředsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová stáhla z programu schůze sněmovny svůj návrh na osvobození novorozenců od poplatků za pobyt v porodnici. Chce tak dát vládním stranám možnost, aby se do příštího zasedání dolní komory shodly na společném koaličním návrhu změn v systému zdravotnických poplatků. Pokud koalice do další schůze nedojde k určitému kompromisu, může se návrh na programu objevit znovu.

Novinářům to po dnešním jednání lidovecké sněmovní frakce řekl předseda strany Jiří Čunek. Šojdrová následně potvrdila, že z programu nynější schůze novelu opravdu stáhne. Dosud přitom podobné výzvy odmítala s tím, že to udělá teprve tehdy, až se koalice dohodne na nějakém jiném návrhu.

„Je mi to líto, musím říct, že tlak byl velmi důrazný. Nakonec jsem ustoupila zejména proto, že je to požadavek předsedy KDU-ČSL, který ještě chce mít časový prostor pro koaliční jednání k dosažení širší shody,“ řekla ČT Šojdrová. S pomocí opozice měl přitom návrh velkou šanci sněmovnou projít.

Někteří koaliční politici Šojdrové předlohu již dříve kritizovali a vyzývali poslankyni právě k tomu, aby vyčkala na společný návrh ODS, KDU-ČSL a zelených. „Jde pouze o stažení z této schůze, nic jiného,“ komentovala situaci Šojdrová.

Za první čtvrtletí se na regulačních poplatcích vybralo 1,32 miliardy korun. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek uvedl, že získané prostředky půjdou na podporu finančně náročné péče. Zástupci nemocnic, zdravotních pojišťoven a lékárníků se shodli, že poplatky svou regulační funkci splňují na výbornou a že by se mělo v jejich vybírání pokračovat.

Ostatní změny ve zdravotnictví už tak vítané nejsou. Lékaři plánují na květen demonstraci. V červnu by mohli přerušit práci a stávkovat.

Vydáno pod