Pospíšil chce potrestat soudkyni, která omylem propustila Kutala z vězení

Praha/Olomouc - Chybné propuštění Vratislava Kutala, jednoho z hlavních původců podvodu s lehkými topnými oleji, kvůli kterému stát přišel o desítky miliard korun, odhalil počátkem března Městský soud v Praze. Případem se pak začalo zabývat i ministerstvo spravedlnosti, které prostudování podkladů zakončilo podáním kárného návrhu proti olomoucké soudkyni Michaele Burešové, která rozhodla o Kutalově předčasném propuštění.

Kutal byl odsouzen za přípravu vraždy novináře a objednání bombového útoku v souvislosti s kauzou lehkých topných olejů. K výkonu trestu nastoupil v roce 2005, za mřížemi si měl odsedět deset let. Podle standardních postupů by o podmínečné propuštění mohl ale zažádat nejdříve za necelé dva roky.

„Svým jednáním soudkyně porušila povinnosti soudce a ohrozila důvěru v nezávislé, nestranné, odborné a spravedlivé rozhodování soudu,“ odůvodnilo své rozhodnutí ministerstvo. Nyní chce, aby jí kárný senát uložil přiměřený postih.

„Zanedbání povinnosti spočívá v tom, že soudkyně rozhodla o propuštění odsouzeného, aniž měla k dispozici všechny potřebné dokumenty, zejména trestní spis,“ uvedla mluvčí resortu Zuzana Kuncová. Postupu své olomoucké kolegyně se podivoval při zjištění chybného předčasného propuštění Kutala i místopředseda Městského soudu v Praze Luboš Vlasák.

Připustil ale, že první chybu udělala písařka pražského městského soudu, která údajně omylem uvedla, že Kutal byl ve vazbě v Bratislavě o dva roky déle než ve skutečnosti. Na Slovensku byl Kutal uvězněn necelý rok poté, co ho zde zatkla policie. Soudkyně olomouckého soudu pak nejspíše vycházela již z chybného opisu.

Předseda Okresního soudu v Olomouci Michal Jelínek ale jakékoli pochybení své podřízené odmítl. „Kolegyně Burešová podle mého názoru nepochybila, neboť v podkladech, které měla k dispozici, podmínky k propuštění byly,“ tvrdí.