Ministerstvo obrany podepsalo memorandum o výměně letadel L-159

Praha - Zástupci ministerstva obrany a konsorcia EADS dnes podle mluvčího ministerstva Andreje Čírtka podepsali memorandum o porozumění, které se týká výměny pěti nepotřebných českých letadel L-159 za jeden nově vyrobený transportní letoun španělské firmy CASA C-295M. Memorandum, jehož vznik schválila v pondělí vláda, je prvním krokem k jednání o plánované výměně a následném odkoupení letadel.

Společnost EADS nabídla ministerstvu obrany odebrat pět kusů nadpočetných bitevníků L-159 výměnou za jeden nově vyrobený taktický transportní letoun. „Zároveň předložila i nabídku na prodej dalších tří kusů letounů tohoto typu, včetně jejich logistické podpory,“ uvedl Čírtek.

V návrhu memoranda o porozumění je podle něj pro EADS zakotveno i získání práva na odkup na dalších pět nadpočetných letounů L-159 a pro ministerstvo získání stejného práva na další dva letouny C-295M, která by mohla být podle potřeby nahrazena opcí na transportní letoun Airbus A400M.

Italský výrobce letadel společnost Alenia Aeronautica záměr české vlády spolupracovat s EADS kritizuje. Italové, kteří nabízeli armádě vlastní stroj, si myslí, že obchod je neprůhledný. Ministerstvo obrany ho však považuje za transparentní.

Čírtek zmínil, že armáda opakovaně informovala italskou společnost o možnosti dát nabídku, která by počítala s výměnou za letouny L-159. „Klíčová pro ministerstvo obrany je otázka uplatnění nepotřebných L-159. V tomto bodě vyšla ministerstvu obrany vstříc pouze jedna firma,“ uvedl.

Česko nyní s konsorciem EADS povede několik měsíců jednání. „Na jejich konci by měl být návrh smlouvy, se kterým půjde ministerstvo do vlády. Součástí materiálu bude i právní analýza hodnotící soulad zvoleného postupu s právem národním i právem unijním,“ doplnil už dříve mluvčí.