Severa zaplatí pokutu za únik informací z Kubiceho zprávy

Praha  - Lidovecký poslanec Pavel Severa zaplatí pokutu 25 000 korun za to, že v květnu 2006 umožnil únik části údajů z takzvané Kubiceho zprávy do médií. Pokutu mu udělil Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Severa o tom dnes informoval s tím, že se proti rozhodnutí NBÚ nebude odvolávat.

NBÚ došel k závěru, že se Severa dopustil přestupku. Během přestávky mimořádné schůze sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost totiž odešel z jednání a nechal na stole výtisk vysoce utajované zprávy. Úřad při vyšetřování zjistil, že k úniku informací byl zneužit právě tento výtisk materiálu.

„Protože jsem skutečně nezabezpečil spisový materiál v době přestávky jednání výboru, tak toto rozhodnutí přijímám, výše vyměřenou pokutu uhradím a po poradě s právními zástupci nevyužiji odvolání vůči tomuto rozhodnutí,“ uvedl Severa v tiskovém prohlášení.

V souvislosti s kauzou byl začátkem loňského října potrestán také ministr vnitra Ivan Langer (ODS), který za umožnění úniku části údajů ze zprávy dostal od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) pokutu 9 000 korun. Langer pokutu zaplatil, ale vyjádřil s ní nesouhlas. V době, kdy se poslanecký výbor Kubiceho zprávou zabýval, odešel podle svých slov na několik minut na toaletu a zprávu nechal na stole. Přítomní lidé tak podle něj mohli zkopírovat jen jednu stránku z materiálu. V době, kdy se věc stala, Langer ještě nebyl ministrem vnitra.

Severa byl nejprve podezřelý, že utajovanou zprávu ze sněmovny sám vynesl, čímž by se mohl dopustit ohrožení utajované informace z nedbalosti. Žalobkyně ale loni v prosinci došla k závěru, že poslanec svým jednáním nespáchal trestný čin a případ odevzdala NBÚ.

Vydáno pod