Češky nemají o preventivní vyšetření prsů zájem

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna rozeslala ženám jako první česká pojišťovna půl milionu pozvánek na vyšetření prsů. Při prohlídkách lékaři odhalili přes 800 případů rakoviny. Na mamograf ale přišlo pouze necelých 20 procent pozvaných. Češky nemají o preventivní vyšetření prsů zájem, chodí nepravidelně, nebo vůbec.

Vyšetření mamografem může zdarma podstoupit každá Češka ve věku od 45 do 69 let, přesto se ale naskytne velké množství žen, které na vyšetření prsů odmítají přijít. Jedná se přitom o důležitou prevenci. Podle odhadů českých lékařů trpí rakovinou prsu dva až tři tisíce žen, aniž o nemoci by věděly. „Nikdo nechce slyšet špatnou zprávu. Bojí se, protože kolem toho je řada mýtů,“ poznamenala Pavla Tichá ze sdružení na pomoc lidem s rakovinou.

Počet odhalených nádorů přitom roste. „Zatím co v roce 1990 bylo zaznamenáno něco kolem tři a půl tisíce nových případů rakoviny prsu, v roce 2005 to bylo už něco přes pět a půl tisíce,“ informoval Jan Daneš z Asociace mamodiagnostiků.

Do boje proti rakovině nyní vyrazila i Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Na vyšetření mamografem rozeslala pozvánky více než půl milionu žen. Vyšetřit se jich nechalo 18 procent a našlo se skoro 850 nádorů. Pěti stovkám žen zřejmě vyšetření zachránilo život. VZP chce v této činnosti i nadále pokračovat. Lékaři se navíc snaží k podpoře prevence přimět i další pojišťovny.

Mamodiagnostikové se potýkají i s dalším problémem. Ženy na vyšetření nechodí opakovaně. „Ty, které nepřijdou v dvouletém intervalu, ztrácejí šanci, že se u nich eventuální minimální karcinom prsu diagnostikuje včas,“ varovala primářka radiodiagnostiky z Thomayerovy nemocnice Jindřiška Urbanová.

Projekt VZP odhalil i další riziko. Rakovinu prsu měl i poměrně vysoký počet žen nad 70 let. Ministerstvo ale neuvažuje, že by skupinu těch, kteří mají vyšetření zadarmo, rozšiřovalo.