Podle Kalouska by mohly státu zůstat dvě zdravotní pojišťovny

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) si myslí, že by v Česku po případném převodu zdravotních pojišťoven na akciové společnosti měly zůstat dvě pojišťovny státu. Řekl to dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Podle Kalouska by vedle Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) mohla být státní i pojišťovna ministerstva vnitra. Převod pojišťoven na akciové společnosti je součástí reformy ministra Tomáše Julínka. VZP by podle něj vlastnil stát, osm ostatních pojišťoven soukromé subjekty.

„Já si myslím, že normálně - ale nechci do toho zasahovat kolegům ze zdravotnictví - ty úvahy se mohly vést kolem VZP a ještě možná pojišťovny ministerstva vnitra,“ uvedl Kalousek. Klíčová je podle něj ale VZP.

Lidovci se na svém nedávném sjezdu usnesli na tom, že jsou proti prodeji zdravotních pojišťoven. Jejich převod na akciové společnosti ale neodmítají.

„Je to otázka pro politiky, já nejsem než člověk, který se vyzná ve zdravotnictví a zdravotním pojištění,“ odpověděl Julínkův náměstek Pavel Hroboň na otázku, zda by mohla v Česku kromě VZP fungovat případně i další státní pojišťovna. Podotkl ale, že VZP vznikla ze zákona, šest pojišťoven zřídily soukromé subjekty a dvě pojišťovny pak ministerstva vnitra a obrany. Jsou to právě Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra a Vojenská zdravotní pojišťovna ČR.

Proti Julínkovu záměru převést pojišťovny na akciové společnosti se postavila opozice. Návrh se nelíbí ani odborářům a zaměstnavatelům. Připravili vlastní. Odbory hrozí protesty. Přidat se k nim chtějí i některá pacientská sdružení.

Podle odborů by převod pojišťoven byl nevratný a privatizace by péči zhoršila. „Privatizace je převedení státního majetku do soukromých rukou. Ty pojišťovny dneska státní nejsou. Problém je v tom, že nejsou ničí. Nepatří ani státu, ani pojištěncům, ani zaměstnavatelům,“ uvedl Hroboň. Podle něj návrh ukládá pojišťovnám větší povinnosti a větší odpovědnost za dostupnost péče i čekací lhůty. Patnáct procent zisku by si ponechaly, 85 procent by rozdělily mezi klienty do jejich péče. Na pojišťovny by dohlížel nový úřad.

Místopředseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka dnes v pořadu řekl, že pokud nyní vláda nastaví špatně „regulační rámec“, případná příští vláda socialistů by to řešila. Jako příklad uvedl sousední Slovensko. Pojišťovny transformovala pravicová vláda premiéra Mikuláše Dzurindy. Nynější kabinet socialisty Roberta Fica se snaží situaci vrátit zpět. Pravidla změnil, přikázal pojišťovnám celý zisk vložit do péče a snížil jim výdaje na správu. Slovensko čelí mezinárodním arbitrážím. Ficovy kroky Sobotka označil za kontraproduktivní. Podle něj riziko arbitráží lze v Česku vyloučit, když se převodu pojišťoven zabrání.

O změně českých zdravotních pojišťoven na akciové společnosti se zmínila i Organizace pro spolupráci a rozvoj (OECD). Její zpráva o ekonomických výhledech ČR na tento rok upozorňuje na to, že by si pojišťovny mohly vybírat jen zdravější klienty s vyšším příjmem. Podle Hroboně se ale pojistné již nyní stoprocentně přerozděluje mezi pojišťovny podle věku a zdravotního stavu pojišťenců. Podle Kalouska se přerozdělení předpokládá i v novém systému.