Pačes končí, Akademie věd bude volit nového předsedu

Praha - Současný předseda Akademie věd Václav Pačes nechce znovu kandidovat do čela největší vědecké instituce v zemi. Rozhodl se, že se vrátí zpět ke svému oboru - biochemii. Akademický sněm tím pádem bude v prosinci vybírat předsedu ze zcela nových kandidátů. Velkou podporu má chemický inženýr Jiří Drahoš.

Drahoš je nyní místopředsedou akademie a je odpovědný za vědy medicinální, o neživé přírodě a chemické. Na dotaz, co jako kandidát členům sněmu nabídne, uvedl: „Mám už leccos promyšlené, ale v tuto chvíli bych o tom nerad hovořil. Nerad bych o tom diskutoval tímto způsobem. To není nějaké tajnůstkaření.“

V akademických kuloárech padlo také jméno fyzika Vladimíra Nekvasila, který se už o křeslo šéfa akademie ucházel při minulých volbách. Tehdy prohrál s nynějším předsedou jen těsně. Na dotaz, zda se i letos pokusí získat důvěru delegátů Akademického sněmu a bude se ucházet o zvolení do čela akademie, odpověděl: „Nevím o tom nic.“ Pačes a Nekvasil byli jedinými kandidáty, protože ani při minulých volbách už tehdejší šéfka akademie Helena Illnerová nekandidovala.

V Akademii věd existuje letitá nedůvěra humanitních a společenskovědních oborů vůči přírodovědným, které jsou v drtivé většině. Společenští a humanitní vědci jsou přesvědčeni, že jejich kandidát, i kdyby byl sebelepší, nemůže být zvolen, protože je přírodovědci na sněmu hravě „převálcují“. Jejich kandidátem by mohl být podle mínění některých například historik a nynější místopředseda akademie Jaroslav Pánek. Přírodovědci ale jakýkoli „útisk“ humanitních a společenských věd rozhodně odmítají.

Pačes: Chci se věnovat více svému oboru

Pačes vyzval na dubnovém sněmu k diskusi o novém kandidátovi na předsedu a současně oznámil, že znovu kandidovat nehodlá. „Skutečně kandidovat nebudu,“ odvětil dnes Václav Pačes na otázku, zda nezměnil názor. Nechce ani dávat žádná doporučení, koho by považoval za svého vhodného nástupce, protože nechce ani v nejmenším rozhodování sněmu ovlivňovat.

Současný předseda se chce vrátit ke svému oboru, dokud prý je to ještě možné. Funkce šéfa akademie ho plně vytěžovala, takže po celou dobu své výzkumy zanedbával. „Mám rozděláno několik projektů,“ uvedl s tím, že ho jeho tým potřebuje. Šestašedesátiletý biochemik chce ještě, než půjde do penze, několik let pořádně pracovat. To by zřejmě nešlo, kdyby byl v čele akademie ještě další čtyřleté období. „Já už bych se potom nemohl vrátit zpátky,“ dodal.

Akademický sněm bude volit předsedu na zasedání, které je naplánováno na 16. prosince. Vybraného kandidáta sněmem projedná vláda a předloží návrh ke jmenování prezidentu republiky Václavu Klausovi. Nový předseda bude přebírat funkci na sněmu, který se sejde 24. března.