Sociální demokraté představili desatero proti korupci, podle ODS jsou „velcí taškáři“

Praha - Úplatkářství se v České republice po dobu vlády občanských demokratů nezlepšila, tvrdí sociální demokraté. Na základě zprávy o plnění úkolů vlády v boji proti korupci z let 2006 až 2007 vypracovala ČSSD studii s názvem Modrá šance pro korupci. Představila také desatero boje proti úplatkářství, jehož autorkou je stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Sociální demokraté mají v plánu v budoucnu zřídit i speciální vládní instituci, jejímž úkolem by byl výhradně boj s korupcí a vést by ji měl předseda vlády.

„Chceme poukázat na to, že vláda ODS nic v této věci skutečně neudělala a sama to přiznávám. Zároveň chceme představit své alternativy,“ vysvětlil stranický kolega Benešové Jeroným Tejc.

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová spolu s vedením ČSSD navrhuje, aby úředníci v rámci protikorupčního boje byli zkoušeni z loajálnosti a braní úplatků. Vzorem je pro ní americké Chicago, ve kterém stát trestal úplatné soudce.

Posvítit by si Benešová chtěla také na lobbisty, kteří by měli být evidováni a jejich práce by podléhala regulaci. K omezení korupce má pomoci i černá listina osob a firem pravomocně odsouzených za korupční jednání. Ty by se už nemohly ucházet o státní zakázky.

ODS: Sup bělohlavý si pamatuje víc než ČSSD

„Sociální demokrati jsou fakt velcí taškáři. I sup bělohlavý si pamatuje události starší dvou let, ne tak Jiří Paroubek,“ reaguje na protikorupční tažení poslanec vládní ODS Jan Vidím. ČSSD podle něho měla během osmi let, kdy byla u moci, možnost své nápady realizovat. „Dneska jim to už neuvěří ani malé dítě, že to myslí vážně,“ domnívá se Vidím.