Vondra: Smlouvy o radaru by měly být ratifikovány za stávající americké administrativy

Praha - Obě česko-americké smlouvy o vybudování radarové základny by měly být podle místopředsedy vlády Alexandra Vondry ratifikovány ještě za stávající americké administrativy. Řekl to ve speciálním vydání Otázek Václava Moravce. Vondra tvrdí, že by pro nás smlouvy později nemusely být tak výhodné. Ministr Cyril Svoboda Vondrovy obavy nesdílí.

Proces ratifikace smluv se Spojenými státy o umístění amerického radaru v Brdech by mohl v českém parlamentu odstartovat v srpnu, závěrečné schvalování přijde na řadu až za několik měsíců. Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS) v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že hlavní smlouvu o radarové základně i doplňkovou dohodu SOFA o pobytu amerických vojáků na českém území by měly oba státy podepsat do poloviny července.

Poté budou dokumenty odtajněny a předány do parlamentu k ratifikaci, která by mohla začít v srpnu, uvedl Vondra.

Televizní diskusi odvysílala veřejnoprávní televize z Borovna na Plzeňsku, nedaleko vojenského újezdu Brdy, kde chtějí Američané svou základnu postavit. Argumentům vládních a opozičních politiků přímo na místě naslouchali starostové okolních obcí, zástupci občanských iniciativ a další hosté z řad veřejnosti, mezi nimiž převažovali odpůrci radaru.

Vondra pokládá za výhodnější, aby Česko uzavřelo smlouvy o radaru ještě před listopadovými prezidentskými volbami v USA. Obává se totiž, že po odchodu současné administrativy George Bushe by už nemusela být dohoda s Washingtonem tak výhodná jako nyní. Američané ani po volbách neopustí projekt protiraketového deštníku v Evropě, mohli by ale třeba i po Česku požadovat, aby se podílelo na nákladech na vybudování základny, soudí Vondra.

Vicepremiér a šéf zelených Martin Bursík by raději vyčkal do chvíle, než si Američané vyberou novou hlavu státu. Předpokládá nicméně, že ať už bude prezidentem USA kdokoliv, základní linie americké zahraniční politiky se nezmění. „Ani při střídání vlád se nedělají kotrmelce,“ uvedl.

Místopředseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek tvrdí, že česká vláda vystavuje občany vážnému riziku, když chce uzavřít s USA dvoustrannou smlouvu namísto toho, aby spoléhala na kolektivní obranu NATO. Bursík ale řekl, že po nedávném summitu aliance v Bukurešti radar už není bilaterální záležitostí Čechů a Američanů, ale společným projektem NATO.

Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf zpochybnil hrozby, kvůli kterým Američané protiraketový deštník budují. Skutečná bezpečnostní hrozba vychází z vlády, ze Strakovy akademie, poznamenal v televizní diskusi.

Zatímco hlavní česko-americká smlouva je už hotova, ve smlouvě SOFA zbývá vyřešit otázku daní. V létě mají být obě smlouvy společně podepsány, do Prahy má při té příležitosti přijet i ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová. Poté vládu čeká těžký boj v parlamentu. Ve sněmovně, kde má jen křehkou většinu 102 hlasů, totiž zatím smlouvy s Američany nemají dostatečnou podporu. Proti jsou totiž kromě levicové opozice i někteří zelení, váhá i lidovec Ludvík Hovorka. Pokud obě komory parlamentu dohody schválí, dostane je k podpisu prezident Václav Klaus. ČSSD i KSČM zatím marně žádají, aby o radaru rozhodli lidé v referendu.

Vydáno pod