Soud zrušil kvůli chybě rozsudek pro tuneláře Progres Investu

Hradec Králové - Investoři, kteří před lety vložili svoje peníze do Progres Investu Chrudim a přišli o ně, jsou roztrpčeni. Vrchní soud jim totiž nedopřál ani zadostiučinění v podobě trestu pro dva tuneláře. Původně měli jít na devět a šest a půl roku do vězení. Když je ale policisté obviňovali, nepřiložili ke spisu jména všech poškozených, včetně částky, o kterou je připravili. To byla podle soudu procesní chyba, a proto verdikt zrušil.

Druhý šok pro 21 tisíc investorů: v 90. letech vložili úspory do chrudimského Progres Investu s příslibem až dvacetinásobného zhodnocení. O všechny peníze ale přišli. Teď ani jejich morální satisfakce – tresty vězení pro Pavla Dvořáka a uprchlého Vladimíra Michka za vytunelování firmy – neplatí. Vrchní soud rozsudek zrušil.

„Fatální procesní chyby se staly na straně policie, respektive státního zastupitelství, neboť v usneseních o zahájení trestního stíhání chybí jména poškozených a dále výše způsobené škody,“ tvrdí místopředseda Krajského soudu v Hradci Králové Miroslav Veselský. Vyšetřovatel případu Ladislav Tomášek se ke kauze však nechce vyjadřovat. Chyby si měla všimnout i předsedkyně senátu krajského soudu Jana Chládková, která rozsudek vloni v září vynesla. Místopředseda Veselský si myslí, že Chládková měla příslušně zareagovat: „Měla věc vrátit státnímu zástupci.“

Policie začala manažery Progres Investu, ze kterého zmizelo přes půl miliardy, vyšetřovat v roce 1994. Spis byl velmi rozsáhlý, pomáhaly ho vést desítky policistů v několika okresech. Případ se teď vrací na začátek. Manažeři Michek a Dvořák jsou znovu obviněni z podvodu. Kdy se nová obžaloba dostane k soudu, pokud vůbec někdy, se nedá v tuto chvíli ani odhadnout.