Nová budova Národní knihovny na Letné stát nebude

Praha – Nová budova Národní knihovny, která měla vzniknout podle návrhu architekta Jana Kaplického, na Letné stát nebude. Uvedl to ministr kultury Václav Jehlička během brífinku po skončení jednání vlády. Ministerstvo kultury se proto chce zatím soustředit na revitalizaci dosavadního sídla bibliotéky v pražském Klementinu.

Ministr Jehlička označil Národní knihovnu za nejproblematičtější státní kulturní instituci právě kvůli potřebě rozšíření jejího sídla. „Celé veřejnosti je nyní již jasné, že chobotnice na Letné se stavět nebude,“ uvedl Václav Jehlička.

Stop stavbě přijde stát na čtyři miliony

Rozhodnutí nestavět na Letné může stát přijít na čtyři miliony korun, které bude muset zaplatit architektu Kaplickému jako odškodné. Soutěž na novou budovu stála dalších 25 milionů korun.

Ředitel Národní knihovny Tomáš Ježek nebyl vládním rozhodnutím překvapen, ale upozornil, že Národní knihovna potřebuje novou budovu, protože do Klementina se brzy archivy nevejdou. „Klementinum do budoucna nestačí, pokud by se brutálně nepřestavělo nebo by se nestavělo pod zemí,“ upřesnil Ježek.

Architekt Kaplický v reakci na ministrova slova obvinil Jehličkův úřad z nekompetentnosti: „Mě jako architekta úžasně překvapilo, že Ministerstvo kultury České republiky musí být jediné ministerstvo na světě, které bojuje proti kultuře.“

Stavět se nebude kvůli organizačním problémům

Jehlička však své rozhodnutí zdůvodnil především organizačními problémy při přípravě výstavby nové budovy. „Tento projekt byl nepřipraven a byl jistým dobrodružstvím,“ zdůvodnil ministr vládní rozhodnutí. Václav Jehlička dodal, že odpovědnost za zastavení stavby budovy na Letné leží především na vedení knihovny, které projekt špatně připravilo. Nevyloučil ani, že v Národní knihovně provede personální změny.

Vlastimil Ježek ministrova tvrzení odmítá. Podle ředitele knihovny neudělal z projektu dobrodružství on ani vedení knihovny.

Ježkovi se nelíbí postup pražského zastupitelstva. V roce 2006 odhlasovalo prodej pozemků pro stavbu, později ale změnilo názor. Vedení knihovny proto zvažuje řešit věc soudní cestou. Řekl to Vlastimil Ježek v pořadu Události komentáře.

Jehlička chce zrekonstruovat Klementinum

Kabinet chce podle ministra místo nové stavby investovat do úpravy a revitalizace dosavadního sídla knihovny v Klementinu: „Musíme správně zhodnotit využití Klementina, aby Klementinum dále bylo centrem vzdělanosti, abychom zbytečně nevymístili jeho historicky-tradiční obsah někam na periferii.“

Klementinum ale není možné zrekonstruovat natolik, aby bylo možné zavést v něm moderní knihovnické služby jako je například automatický výdej knih. „Klementinum do budoucna nestačí, pokud by se brutálně nepřestavělo, nebo by se nestavělo pod zemí, což vylučujeme,“ dodal ředitel knihovny Ježek.