Armáda koupí třicet obrněných vozidel, soutěž nebude

Praha - Česká armáda už rozhodla, že nakoupí třicet lehkých obrněných vozidel, a to bez výběrového řízení. O uzavření jedné z největších obranných zakázek za poslední roky informují dnešní Hospodářské noviny. Jako důvod pro urychlený nákup uvádějí vojáci stále se zhoršující situaci v Afghánistánu. Češi za nákup nových vozů zaplatí jednu miliardu korun.

„Vozidla chceme mít ještě tento rok. Jde o naléhavou potřebu, proto nevypisujeme tendr,“ potvrzuje Jaroslav Kopřiva, náměstek ministryně obrany pro vyzbrojování. Vojáci dostanou 15 italských vozů Iveco a dalších 15 vozů Dingo od německého dodavatele. Ty dostaly před americkými Hummery přednost hlavně díky zkušenostem, které s nimi naši vojáci mají. 

Čtyři kusy od každého výrobce totiž koupila armáda už loni na podzim - opět bez výběrového řízení. Armáda argumentovala tzv. urgentní operační potřebou pro jednotky v Afghánistánu. To ji dává možnost obejít zákon a obrátit se přímo na jednotlivé dodavatele. Teď generální štáb sestavil balíček „urgentních potřeb“: jsou tu třeba neprůstřelné vesty a přilby, rušičky, terénní sanitky nebo bezpilotní průzkumná letadla. Ministerstvo obrany zatím neřeklo, jakým způsobem bude tento materiál pořizovat. Vzhledem k naléhavosti ale připouští, že i tady se obrátí přímo na výrobce. Opozice i někteří zbrojní experti ale zpochybňují, že technika se nedala pořídit i dříve prostřednictvím běžného tendru.

Opozice má výhrady i k obrněncům Dingo: „Máme informace, že vozidla Dingo jsou nevhodná do afghánského prostředí a nemají dostatečnou ochranu před raketami,“ myslí si zástupce sociálních demokratů Antonín Seďa.

Miliardu korun pro nákup lehkých obrněných vozidel použije ministerstvo z peněz ušetřených za vypovězený kontrakt na transportéry rakouské zbrojovky Steyr. Vozidla by měla sloužit hlavně v provincii Lógar, kde působí český rekonstrukční tým. Tam odletěla v neděli první část pátého kontingentu polní nemocnice.

Tiskové oddělení ministerstva obrany uznává takto zorganizovaný obchod především snahou o zajištění bezpečnosti pro české vojáky. Tu lze momentálně podle zástupců ministerstva docílit hlavně rychlými úkony, proto se přistoupilo k urgetním opatřením, které urychlí čas. Od čerstvě zakoupených vozidel si ministerstvo i česká armáda v Afghánistánu slibují především preventivní ochranu proti minám či střepinám.

Neveřejné soutěže v resortu obrany na zbrojní zakázky jsou častý problém, na postup ministerstva si stěžuje mnoho firem. Jeden z posledních případů - nákup pěti set nákladních Tater - ministerstvo obrany zdůvodnilo podporou domácího dodavatele.