Litomyšl osvětlí přechody nebo nainstaluje měřiče rychlosti

Litomyšl (Svitavsko) - Litomyšl na Svitavsku se chystá ještě letos zlepšit dopravní bezpečnost ve městě. Osvětlí přechody, nainstaluje měřiče rychlosti nebo sníží povolenou rychlost nákladních automobilům. Informovala o tom mluvčí města Michaela Severová.

Na řadu tento rok přijdou všechny přechody na hlavní silnici I/35, osvětlí se a zvýrazní. U gymnázia nechá město nainstalovat přechod s 3D systémem, který opticky působí jako retardér. Ve městě také přibudou informativní měřiče na všech zatížených vjezdech do města.

„Měřiče budou podle místní lokality upozorňovat řidiče na nedodržení rychlosti a budou mít také statistické výstupy o počtu vozidel a jejich rychlosti jízdy,“ uvedla mluvčí.

S rychlostí také souvisí omezení nákladních vozidel průtahem města, která po zavedení nových bezpečnostních opatření budou muset jezdit v levém jízdním pruhu pomaleji.

Město získalo na dopravní vylepšení dotaci 1,1 milionu korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury, 300.000 korun zaplatí z rozpočtu. Příští rok hodlá vybudovat středové ostrůvky a bezbariérové úpravy přechodů průtahem města. Případně také upraví přechody pro chodce na silnici druhé třídy v blízkosti Základní školy Zámecká. Vloni z dotací město zbudovalo bezbariérové trasy pro handicapované.