České dráhy: Za vlakové neštěstí u Studénky může stavební firma

Praha -  Za dnešní vlakové neštěstí ve Studénce na Novojičínsku může stavební firma, která most stavěla, tvrdí České dráhy. O probíhajících stavebních pracích prý nikoho neinformovala. Také podle ředitele Správy železniční dopravní cesty Jana Komárka se dnes na stavbě nemělo nic dělat. Společnost Dopravní stavby Ostrava (ODS) se nyní snaží zjistit, jakou roli mohlo sehrát selhání lidského faktoru, vada materiálu a selhání stavební techniky.

„České dráhy necítí žádnou odpovědnost. Nebyly informovány o žádné výluce ani o tom, že by se na trati mělo něco dít,“ řekl ČT generální ředitel Českých drah Petr Žaluda. Podle Komárka se navíc dnes na stavbě nic dělat nemělo. „V minulosti byl vždycky vyžádán dozor, přijala se potřebná opatření, jako třeba omezení rychlosti nebo výluka,“ dodal. Vlak EuroCity Comenius jel podle Drážní inspekce rychlostí 133 kilometrů za hodinu. Strojvůdci se naštěstí před srážkou podařilo zbrzdit rychlost vlaku na 90 kilometrů za hodinu.

Konstrukce se zřítila, když se připravovalo její zasunutí, uvedly Dopravní stavby v prvotní reakci po vlakovém neštěstí. „Naše stavební firma to dělá, ale montáž ocelové konstrukce provádí firma Bögl & Krýsl,“ komentoval generální ředitel Dopravních staveb Ostrava Tomáš Vítek. Ocelová konstrukce se podle společnosti do kolejiště zřítila během přípravných prací.

Manipulace s konstrukcí byla naplánována na dnešní večer

„Šlo o nezbytné přípravné práce, které předcházejí manipulaci s mostní konstrukcí,“ řekl mluvčí Dopravních staveb Ostrava Dan Šabík. Samotná manipulace s konstrukcí byla naplánována na dnešní večer. „Nyní se snažíme zjistit, jakou roli mohlo sehrát selhání lidského faktoru, jakou vada materiálu a jakou selhání stavební techniky,“ řekl. Všechny předepsané ohlašovací povinnosti směrem k drážním orgánům společnost podle něj při stavbě dodržela. 

Podle vyjádření hasičů se dělníci snažili přetáhnout konstrukci přes kolejiště, což se jim ale nepodařilo a staveniště opustili. Na stavbě mostu se podle nich dva dny nic nedělo. „Vyšetřování bude velmi složité. O vině konkrétní osoby bude rozhodnuto v řádu několika týdnů,“ informoval hlavní vyšetřovatel nehody Jiří Jícha.

Vlakové neštěstí
Zdroj: ČT24
Vydáno pod