Minulý týden zemřelo na silnicích 28 lidí

Praha - Česko má za sebou letos nejtragičtější týden v počtu mrtvých na silnicích. Poslední tři týdny statistika silničních tragédií pořád roste. Začátek srpna je podle odborníků více než alarmující. Podle policejních statistik u nás během 32. týdne letošního roku zemřelo na silnicích 28 lidí. O týden dříve se ze svých cest nevrátilo 26 lidí. Minulý týden poznamenala tragická nehoda také železniční dopravu - ve Studénce na Novojičínsku narazil rychlík do spadlé mostní konstrukce, zahynulo sedm osob.

Tragická bilance uplynulého týdne 

Policie evidovala v uplynulém týdnu celkem 2868 nehod, při kterých se zranilo 557 lidí. Mezi 28 zesnulými bylo například devět řidičů osobních aut, pět motorkářů, čtyři cyklisté a dva chodci. Nejvíce obětí si vyžádaly nehody na jižní Moravě, kde jich policisté zaznamenali 11. Naopak na severní Moravě nezemřel žádný člověk.  

Strategie kontrolních akcí se možná změní 

Do mapy regionů se černou barvou zapíše především Jihomoravský, Středočeský a Západočeský kraj. Právě tam umíralo nejvíce lidí. Nehody na jižní Moravě si vyžádaly 11 lidských životů. Šéf dopravní policie Martin Červíček naznačil, že strategie kontrolních akcí by se v budoucnu mohla změnit. Negativnímu vývoji statistik nezabránilo podle Červíčka ani zhruba 60 dopravněbezpečnostních akcí, které policie uskutečnila. Na tento týden připravila policie zhruba 75 regionálních akcí a dvě specificky zaměřené celokrajské akce.   

Nejčastější příčinou nehod je nedání přednosti v jízdě

Mezi nejčastější příčiny tragédií na silnicích policisté řadí nedání přednosti. Letošní srpen na silnicích zemřelo už 43 lidí, což je ve srovnání s rokem 2007 o 11 více a o 20 více než v roce předcházejícím. Nejtragičtějšími dny byly zatím neděle 3. srpna a sobota 9. srpna, kdy si nehody vyžádaly shodně sedm obětí.  

Během minulého víkendu zemřelo sedm lidí 

Uplynulý víkend zemřelo podle předběžných policejních statistik na silnicích sedm lidí. To je o čtyři méně než první srpnový víkend, který byl společně s posledním únorovým víkendem nejtragičtější od začátku roku. Oproti předcházející sobotě a neděli se snížil i počet nehod a těžce zraněných.

Policisté evidovali o víkendu 375 havárií a deset těžce zraněných. Předchozí víkend zaznamenala policie 591 nehod a 30 těžkých zranění. Od začátku měsíce uvádějí předběžné statistiky 41 obětí a 3690 dopravních nehod. Nejtragičtějšími dny byly zatím neděle 3. srpna a sobota 9. srpna, kdy si nehody vyžádaly shodně 7 obětí.

Na nehodách se podílel i alkohol 

V uplynulém týdnu zavinili řidiči 134 nehod pod vlivem alkoholu, což je téměř pět procent z celkového počtu nehod. Nejvíce nehod s podílem alkoholu zaznamenali policisté v neděli, kdy havarovalo 31 opilých řidičů.

Proti loňskému roku se snížil počet nehod

Za první prázdninový měsíc zemřelo na silnicích podle předběžných statistik méně lidí než v loňském roce, ubylo také nehod. Počet obětí i havárií je ale vyšší než v prvním prázdninovém měsíci roku 2006, kdy začal platit bodový systém. Letos zemřelo v červenci při 12 759 haváriích 95 lidí, tedy o 22 méně než ve stejném měsíci loňského roku. O 2557 se snížil i počet nehod. Počty obětí i havárií jsou ale vyšší než v sedmém měsíci roku 2006, kdy při 11 721 nehodách zahynulo 73 lidí.
 

Vydáno pod