Soud: Řidič s pozitivní dechovou zkouškou musí dát krev nebo moč

Brno - Řidič, jemuž policisté při zkoušce dechu naměřili alkohol, je povinen podrobit se odběru krve, případně poskytnout k dalším zkouškám moč. Pokud to odmítne, a to například ze zdravotních důvodů, hrozí mu pokuta a zákaz řízení. Vyplývá to z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS).

„Podle NSS pozitivní výsledek dechové zkoušky znamená automatický vznik povinnosti podrobit se lékařskému vyšetření s alternativou odběru krve nebo moči,“ uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Soud řešil kasační stížnost muže, jenž v dubnu 2005 kolem 01:00 řídil v Havířově pod vlivem alkoholu. Policisté mu při kontrole dechu naměřili asi půl promile. Šofér potom odmítl krevní zkoušku s poukazem na zdravotní důvody. Nechtěl dát ani moč, protože by to pro něj znamenalo zdržení. Tvrdil, že musí vyřizovat firemní zakázky.

Za porušení zákona o silničním provozu dostal muž později pokutu 5000 korun a čtyřměsíční zákaz řízení. Proti rozhodnutí o přestupku podal neúspěšně žalobu a poté i kasační stížnost.

Řidič by se podle NSS neměl odvolávat na zdravotní důvody. „Odběr krve je prováděn v rámci lékařského vyšetření, tedy kvalifikovanou osobou, která je na základě informací poskytnutých vyšetřovaným schopna posoudit otázku zdravotního rizika plynoucího z vyšetření,“ stojí v rozhodnutí.

Potrestaný řidič pak v kasační stížnosti podle soudců zcela opomněl možnost poskytnout ke zkouškám moč, což by nepředstavovalo žádné zdravotní riziko.