Ve Štěnovicích na Plzeňsku je nový most, řidiči nemusí po D5

Štěnovice (Plzeňsko) - Nový most se po 15 měsících oprav otevřel ve Štěnovicích řidičům směřujícím z Domažlicka, Dobřanska a Stodska do Plzně. Stavba na silnici II. třídy umožní lidem z jižního Plzeňska jezdit bez složitých objížděk nebo dálniční známky, nutných pro cestu po obchvatu, například do obchodního centra Olympia a dále na Prahu, Nepomuk a České Budějovice, řekl krajský radní pro dopravu Miroslav Jaroš.

Štěnovický most je posledním mostním objektem, který byl postaven při budování dálnice D5. Stavba byla proto ještě součástí rozpočtu státního Ředitelství silnic a dálnic, které v říjnu 2006 otevřelo kompletní dálniční obchvat Plzně. „ŘSD chtělo ale most za 39 milionů korun pouze rekonstruovat. Kraj proto přidal 16 milionů Kč a most se postavil nový. Sanovány byly pouze podpory, z nichž jedna se odstranila a zvýšil se tak průtok řeky Úhlavy,“ vysvětlil Jaroš.

Štěnovický most, určený pro všechna vozidla, je se 126 metry délky nejdelším mostem ve vlastnictví Plzeňského kraje, který jich spravuje 967, z toho 600 na silnicích III. třídy. Je součástí budovaného aglomeračního okruhu ve vzdálenosti deset kilometrů od Plzně. Kraj nyní připravuje opravy okolních komunikací, které poškodily nákladní vozy využívající minulých 15 měsíců objízdné trasy. Původní termín otevření byl 31. srpna 2008.

Most z roku 1980, který je v blízkosti dálničního tunelu Valík byl nejvíce poškozen při stavbě obchvatu Plzně. Přes něj byla odkloněna zejména tranzitní kamionová doprava, napojená na hotové úseky dálnice D5. Poslední 3,5kilometrový úsek dálničního obchvatu kolem Plzně z Rozvadova na Prahu byl otevřen poblíž mostu v říjnu 2006. Zahrnoval tunel Valík a půlkilometrový nový most přes Úhlavu.

Vydáno pod