Odstřel dna Vltavy zastaví v sobotu ráno provoz u Čechova mostu

Praha - Tuto sobotu v šest hodin ráno se kvůli odstřelu dna Vltavy na několik minut zastaví provoz v okolí pražského Čechova mostu. Informovala o tom mluvčí Ředitelství vodních cest ČR Pavlína Straková. Vltavské dno se odstřeluje už podruhé, důvodem je výstavba nového kotevního stání.

Pro silniční i vodní dopravu a chodce bude uzavřeno Nábřeží Edvarda Beneše, Dvořákovo nábřeží, náměstí Curieových, Štefánikův i Čechův most. Série několika výbuchů by měla začít ve čtvrt na sedm.

Dno je možné odstřelit pouze v příznivých klimatických podmínkách, kdy na území hlavního města nebudou hrozit bouřky. V případě nepříznivého počasí se odstřel odloží na neděli.

Nové kotviště na levém břehu Vltavy mezi Čechovým a Štefánikovým mostem by mělo vyřešit dlouhodobé přetížení protilehlého nábřeží Na Františku, které je podle ředitele vodních cest Miroslava Šefary nejfrekventovanějším úsekem vltavské vodní cesty v Praze a okolí. „Bude tam možné ukotvit deset osobních lodí v jedné řadě a až 15 lodí při kotvení ve dvou řadách,“ uvedl.

Kotviště bude sloužit především pro zásobování, součástí budou i nouzová chráněná stání pro případ vysoké vody. Ta umožňují při povodních bezpečné vyvázání lodí. V současné době se musí při povodních veškerá plavidla z této části řeky vyklidit do ochranných přístavů Smíchov a Holešovice.

Stavba, která vyjde zhruba na 65 milionů korun, by měla být hotova letos v prosinci. 

Čechův most v Praze
Zdroj: Wikipedia