Tomáš Ježek: Za vytunelování fondů může i Klaus

Praha – Mezi obviněnými z vytunelování fondů Trend a Mercia by pomyslně mohl sedět i Václav Klaus se svými někdejšími náměstky. Podle jeho někdejšího spolupracovníka a ministra pro privatizaci Tomáše Ježka totiž umožnila vynesení miliard z obou fondů mezera v zákoně, který na počátku 90. let připravilo právě Klausovo federální ministerstvo financí.

Zákon, který podle Ježka zjednodušil tunelování fondů Trend a Mercia i řady dalších, předložil Federálnímu shromáždění ministr financí Václav Klaus a připravili ho jeho náměstci. „Byla tam hrubá koncepční chyba, o které jsme věděli,“ řekl Ježek s tím, že předložená legislativa se odchýlila od původního zadání, které Klaus dostal. Poslanci zákon přesto schválili.

Podobně jako Tomáš Ježek smýšlejí i další ekonomové. Podle většiny z nich však nelze vinit pouze Klause, šlo o problém celé politické scény. „Šlo o celkovou velmi slabou politickou vůli regulovat rodící se kapitálový trh,“ uvedl Lubomír Mlčoch z Univerzity Karlovy.

Peníze zmizely i z řady dalších fondů vedle Trendu a Merciy. Mezi nejznámější patří případ Harvardských fondů, z nichž zmizelo 16 miliard korun.

Soud se včera zabýval obviněním jedenácti manažerů z případu vytunelování fondů Trend a Mercia. Deset z nich uznal vinnými a hlavní postavě případu Miroslavu Hálkovi udělil trest sedmi let vězení a zákaz činnosti na deset let.