Soud kauzu exšéfa pražské kriminálky Pichlíka odročil na neurčito

Praha - Hlavní líčení s bývalým vysoce postaveným důstojníkem pražské policie Zdeňkem Pichlíkem bylo odročeno na neurčito kvůli nemoci jednoho z obžalovaných. Pichlík měl podle obžaloby v několika trestních kauzách nezákonně ovlivnit vyšetřování, nebo dokonce soudce. Pichlíkovi hrozí až deset let vězení, spolu s ním jsou kvůli zasahování do nezávislosti soudu a zneužívání pravomoci veřejného činitele stíháni ještě další tři muži.

Původně byli v případu obviněni také Pichlíkův kolega Petr Šíma a advokát Josef Vostrejš. U obou mužů však státní zástupkyně postupně stíhání zastavila. Bývalý elitní důstojník pražského Odboru pro boj s organizovaným zločinem Šíma zemřel a u Vostrejše dospěla žalobkyně k závěru, že se žádného trestného činu nedopustil.

První obvinění v případu padlo v listopadu 2004 a čelí mu i pražský podnikatel Miloš Jakubíček. Údajně Pichlíka se Šímou naváděl k tomu, aby ovlivnili trestní řízení v jeho případu spjatém s lichvou tak, aby se vůbec nedostal k soudu. Loni v červnu byl Jakubíček odsouzen k tříletému podmíněnému trestu.

Pichlíkovo jméno se objevilo i v kontroverzní zprávě, kterou těsně před volbami v roce 2006 zveřejnil šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice. Policie podle ní našla v kanceláři podnikatele Tomáše Pitra mezi věcmi jeho zavražděného kolegy Františka Mrázka informace o Pichlíkovi. Jeho přítelkyně, advokátka Helena Rejholcová prý stála za údajnou vraždou jiného policejního důstojníka Zdeňka Janíčka. Vyšetřovatelé a žalobci ale po opakovaném prověřování dospěli k závěru, že Janíček spáchal sebevraždu.