Ostrava nese odpovědnost za poškození zdraví

Ostrava-Hrušov - V Ostravě padl ojedinělý soudní verdikt, město Ostrava musí zaplatit odškodné za poškozené zdraví bývalému nájemníkovi domu v Ostravě-Hrušově. Budovu v roce 1997 zničily povodně. Rodina Blažkova s tehdy malým Davidem Zsigou pak bydlela 4 roky v hygienicky závadném bytě a v důsledku toho mladík onemocněl astmatem.

Velká voda v létě 1997 udělala z Ostravy-Hrušova neobyvatelnou čtvrť, v domech určených k demolici však lidé bydleli dál a čekali na náhradní byty. Mezi nimi byla i rodina s nemocným Davidem. Nevlastní otec žalobce Štefan Blažko uvedl, že chlapec se dusil a nemohl dýchat. Matka Davida Zsigy Jolana Blažková dodala, že město o případu vědělo, protože rodina dokládala potvrzení o synově onemocnění. Přesto úřad tvrdil, že byty nejsou. Zničený dům opustili jako poslední až v roce 2001 a proti postupu radnice se rozhodli bránit s pomocí občanských sdružení soudní cestou.

Žalovanou stranou zůstalo nakonec město Ostrava, přestože pronajímatelem bytu byl jeho obvod Slezská Ostrava, kterou však krajský soud ze sporu vyloučil. Posudky potvrdily, že byt byl závadný, silně kontaminovaný plísní. Podle znalců se to výrazně podepsalo na Davidově zdraví. Mluvčí Okresního soudu Ostrava Igor Krajdl zdůvodnil rozsudek tím, že Zsigovi vzniklo astma a také alergická reakce na plísně. Další diagnózu soud v úvahu nevzal, ale rozhodl, že jako vlastník bytu nese město odpovědnost za škodu na zdraví. Podle Igora Krajdla město porušilo ustanovení občanského zákoníku, které pronajímateli bytu ukládá povinnost, že je nutné udržovat byty ve stavu způsobilém k užívání.

Advokát poškozeného Zsigy David Strupek rozsudek vítá a považuje ho do určité míry za průlomový. Proti rozsudku se Ostrava neodvolala. Kolik za bolestné a ztížení společenského uplatnění zaplatí, o tom se teď může s druhou stranou dohodnout. Mluvčí Magistrátu města Ostravy Andrea Vojkovská podotkla, že otázku mimosoudního vyrovnání úřad doposud nezvažoval. Šestiletý spor tak možná ukončí až znalecký posudek a definitivní částka, kterou vyřkne soud.