Kauza Takáče a předlužení firmy Médeia se vrací k městskému soudu

Praham - Pražský vrchní soud zrušil osvobozující rozsudek nad Karlem Takáčem, někdejším šéfem představenstva zkrachovalého náchodského obchodníka s cennými papíry KTP Quantum. Kauza se tak vrátí k pražskému městskému soudu. Obžaloba Takáče viní z porušení povinnosti při správě cizího majetku a z předlužení v souvislosti s jeho aktivitami v dceřiné společnosti Médeia Bohemia. Hrozí mu dva až osm let vězení.

Podle obžaloby nakoupil Takáč jako předseda představenstva společnosti Médeia Bohemia několik pochybných pohledávek za stamiliony korun. Protože Médeia tolik peněz neměla, Takáč zaplatil 4,5 milionu korun a na zbytek vystavil směnky. Majetek společnosti tak údajně zatížil dluhem přesahujícím 580 milionů korun. Žalobce upozorňuje na to, že Takáč jako předseda představenstva musel znát situaci společnosti a navíc prý věděl, že koupené pohledávky jsou sporné, neuznané a nedobytné.

Takáč, který je v odděleně vyšetřované kauze KTP Quantum stíhán i kvůli údajnému 3,5miliardovému podvodu, obvinění v případu firmy Médeia Bohemia od počátku odmítá. Prvoinstanční soud konstatoval, že skutek popisovaný v obžalobě se sice stal, nešlo ale o trestný čin. Proto muže osvobodil. Státní zástupkyně se však proti verdiktu odvolala.