Ústecký podnikatel zneužíval peníze pro handicapované

Ústní nad Labem - Kriminalisté obvinili jednatele ústecké firmy Chráníme s.r.o. Miroslava Štětku z úvěrového podvodu. Muž měl inkasovat od úřadů práce statisíce korun. Zaměstnancům ale vyplácel jen část a zbytek si nechával. Předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása obvinění uvítal. Podobné podvody se podle něj dějí dlouhodobě a rada na ně také stále upozorňuje. Štětka je ale teprve prvním potvrzeným případem. Podle ministerstva práce a sociálních věcí dojde i na další podvodníky.

Štětka pobíral na každého těžce postiženého zaměstnance devět tisíc korun hrubého měsíčně, což je maximální možný příspěvek. Vyplácel jim ale jen přibližně 4 tisíce korun, další dva a půl tisíce si nechával pro sebe. Za první čtvrtletí tak od úřadu práce vyinkasoval přes milión korun. Skoro 150 tisíc si podle policie nechal. Za podvod mu hrozí až osm let vězení. Soud už na něj uvalil vazbu.

Podnikatelovy aktivity ale tímto neskončily. Přijal dalších 30 zdravotně postižených a žádal o 2 milióny korun. „V žádosti za druhé čtvrtletí roku 2008 již požadoval částku kolem 1,9 miliónu korun a měl v úmyslu si ponechat 420 tisíc,“ doplnila mluvčí Policie ČR Ústí nad Labem Veronika Hyšplerová. Podle mluvčího Úřadu práce Ústí nad Labem Jaroslava Lejčka ale byla další částka pro podezření pozastavena.

Firmám stačí předložit jen jmenný seznam 

Stejné lidi ale mohly zaměstnávat a pobírat na ně příspěvky i další firmy z jiných částí Česka. Umožňuje to současný zákon, podle kterého vyplácí úřady práce příspěvky nikoli na jména zaměstnanců, ale přímo firmám, kterým tak stačí jen předložit jmenný seznam.

„Vzhledem k tomu, že jsme zintenzivnili kontrolní činnost, budou podobné případy zřejmě odhalovány,“ reagoval ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Nedostatky v zákoně by měla také odstranit novela, která minulý týden prošla Poslaneckou sněmovnou. Pokud ji schválí i Senát a podepíše prezident, začne platit příští rok.