Majitelka otrávených psů ze Štarnova přijde i o zbylá zvířata

Šternberk (Olomoucko) - Majitelka téměř třech desítek otrávených psů ze Štarnova na Olomoucku, jejichž těla nalezli policisté minulý týden v nedalekých Bohuňovicích, přijde i o zbylá zvířata. Rozhodli o tom na návrh veterinářů úředníci šternberské radnice. Několik desítek psů, které žena stále ještě chová ve svém rodinném domě, bude umístěno v útulcích.

„Odběr psů bude uskutečněn v tomto nebo příštím týdnu a zajistí jej odborná firma ve spolupráci s námi a s policií,“ informoval vedoucí odboru životního prostředí šternberské radnice Miroslav Kluka. Důvodem pro odebrání zbylých psů jsou především jejich životní podmínky. „Je tam nepřiměřená plocha, nepřiměřené ošetřování. Jeden člověk to tam nemůže zvládnout. Navíc si psi ubližují sami sobě,“ dodal Kluka.

Vedení obce rozhodnutí úředníků přivítalo. „Samozřejmě jsme moc rádi. Stěžovali si sousedi, ale jako obec jsme bohužel nemohli zakročit. Paní Grohmanová není podnikatelka a pokud vás nepustí dál do své nemovitosti, je tam domovní svoboda a nemůžete tam jinak než na základě soudního příkazu. Nemohli jsme účinně zasáhnout. Jediné východisko bylo soudní jednání,“ reagovala starostka obce Daniela Dvorská. Podle ní ale do budoucna nikdo nemůže zabránit tomu, aby se situace neopakovala.

Žena tvrdí, že jí otrávené granule přinesl místostarosta obce ještě s jedním mužem, kteří těla zvířat poté odvezli. Místostarosta to však v Olomouckém deníku popřel. „Paní Grohmanová neříká pravdu,“ uvedla dnes i starostka. Případ i nadále vyšetřuje policie. Dosud ještě není ani jasné, zda se někdo dopustil trestného činu nebo bude případ řešen jako přestupek. Pachatel však zřejmě trestu neunikne, pohození těl uhynulých psů je podle nich v rozporu se zákonem.