Kampaň, v níž se vláda chválí, stála daňové poplatníky deset milionů

Praha/Brno - Deset milionů korun stála českou vládu dnes zahájená kampaň Vláda pro vás, jejímž oficiálním cílem je zvýšit povědomí občanů o práci kabinetu. Několik týdnů před krajskými a senátními volbami tak koaliční vláda upozorňuje inzeráty v denících a na internetu občany na ty své kroky, které považuje za úspěšné. Vedení ČSSD kampaň kritizuje. Podle sociálních demokratů je totiž jen mrháním veřejných prostředků.

Podle mluvčí kabinetu Jany Bartošové navazuje dnes zahájená kampaň na letní inspekční kolečko předsedy vlády po jednotlivých ministerstvech. Na nich Topolánek přes dopředu avizovanou kritičnost své podřízené především chválil.

"Rozšířili jsme prostředky, kterými informujeme veřejnost o naší činnosti. Základní údaje najdou občané v novinové inzerci, podrobnosti pak na webových stránkách vlády," uvedl Úřad vlády v tiskové zprávě.

„Je naprosto standardní, že každá vláda v Evropě prezentuje své výsledky a snaží se občany vtáhnout do většího zájmu,“ řekl dnes premiér Topolánek. Dodal, že některé evropské země na to mají samostatná ministerstva.

Paroubek: Je to provládní propaganda a nestoudný pokus věci zvrátit z peněz daňových poplatníků

„Vadí nám, že to jsou inzeráty, které nezaslouženě glorifikují činnost vlády Mirka Topolánka a jsou z peněz daňových poplatníků. Pokud by to ODS dělala z peněz své stranické centrály, viděl bych to jako věc, která patří k volební propagaci,“ uvedl pro ČT24 předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Paroubkovi se s ohledem na dnešní zahájení školního roku nelíbí, že vláda využívá veřejné finance ke své propagaci v době, kdy jsou kvůli nedostatku peněz rušeny školy v přírodě či dotované mléko pro školáky.

Představitelé ČSSD proto patrně podají návrh Nejvyššímu kontrolnímu úřadu (NKÚ) na prošetření věci.

Politoložka Vladimíra Dvořáková poznamenala, že podobné akce jsou sice „na hraně“, ale strany, které jsou zrovna ve vládě, je před volbami pořádají celkem pravidelně. „Je to ošidné. Zákon takovou věc nezakazuje, ale rozhodně to není ideální,“ řekla.