Čunek předal Stehlíkové svou koncepci řešení romské otázky

Praha - Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek dokončil svou koncepci řešení problémů Romů. Dokument předal ministryni pro menšiny a lidská práva Džamile Stehlíkové. Podle ní budou na celém materiálu ještě dále pracovat příslušná ministerstva. Dosavadní koncepci je podle ní třeba aktualizovat. Své návrhy už odevzdala  ministerstva práce a sociálních věcí a školství. Vláda by mohla dostat výsledek k posouzení do konce roku. Podle dva roky staré analýzy existují víc než tři stovky ghett, v nichž žije zhruba 80 tisíc lidí, převážně Romů.

Plány ministerstev, jak by se měla situace Romů zlepšit, jsou podle Čunka dobré. Samostatně ale nemohly působit. S Čunkovým záměrem vypracovat romskou koncepci nesouhlasili mnozí romští aktivisté a ochránci lidských práv. Poukazovali na to, že Čunek ještě jako starosta Vsetína nechal vystěhovat několik romských rodin na okraj města a do jiných okresů. Kritizovali i jeho nelichotivé výroky na adresu Romů. Výhrady měli také vládní zelení. Neshody se objevily i v Radě vlády pro záležitosti romské komunity.

Romům pomohou i miliardy z EU

Podle Stehlíkové vychází dokument z původní vládní koncepce, která je ale příliš teoretická a potřebuje aktualizovat. Čunkovy návrhy by tedy mohly přinést praktický návod ke zvládnutí situace. Josef Baláž z ministrova týmu před nedávnem řekl, že peníze na řešení problémů se vzděláváním, zaměstnáváním a bydlením Romů by měly dostat obce a města, která připraví ucelený program. Nepříznivou situaci bez zapojení místních samospráv není podle ministryně možné zvládnout.

K začlenění Romů do společnosti by měla přispět i vládní agentura, která vznikla počátkem roku. Nyní má působit ve 12 místech. Od září se uskuteční také řada pracovních jednání se zástupci ministerstev. Čunek se již dříve zmínil o tom, že se jeho koncepce má stát základem pro čerpání peněz z EU na pomoc Romům. ČR by tak mohla získat miliardy.

Romové
Zdroj: ČT24