Strážníci mají měřit rychlost jen na policií určených místech

Praha - Městská policie má od příštího roku měřit rychlost jízdy v obci jen v místech, která určí republiková policie. Počítá s tím novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, jejíž návrh dnes schválila vláda. Novinářům to řekl náměstek ministra vnitra Jaroslav Salivar. Kdyby novela nebyla schválena, strážníci by od nového roku přišli o právo měřit rychlost, což by prý ohrozilo bezpečnost.

„Měření rychlosti strážníky umožňujeme touto novelkou, nicméně výhradně na místech určených Policií ČR,“ uvedl Salivar po předběžném projednání novely v senátním ústavně-právním výboru. Strážníci by tak podle něj mohli měřit rychlost jen tam, kde je ohrožena bezpečnost a plynulost provozu. Nyní žádné omezení nemají. Kritici proto obecní policii vytýkali, že rychlost měří hlavně kvůli tomu, aby posílila příjmy obecní pokladny.

Sněmovna se kvůli tomu rozhodla v rámci zákonů o policejní reformě strážníky připravit o právo používat radary. Posvětilo to i Senát, ovšem s požadavkem na nápravu do konce roku. Podle Senátu má obecní policie měřit rychlost jen v zastavěných částech obce v součinnosti s republikovou policií. Měřené úseky mají být podle Senátu viditelně označeny příslušnou dopravní značkou, to však novela neobsahuje. Salivar to senátorům vysvětloval tím, že obce by mohly umístit příslušnou značku na začátek a konec obce.

Vládní novela má rovněž umožnit řidičům získat prostřednictvím systému Czech POINT výpisy z bodového rejstříku o tom, zda a o kolik bodů přišli kvůli svým dopravním prohřeškům. Tuto možnost tak budou mít na obecních a krajských úřadech nebo na některých poštovních pobočkách. Prostřednictvím kontaktních míst sítě Czech POINT mohou zatím lidé na jednom místě získat ověřené výpisy z katastru nemovitostí, z obchodního a živnostenského rejstříku a z rejstříku trestů.

Novela má být podle náměstka předložena sněmovně tak, aby byla zařazena ještě na jednání zářijové schůze dolní komory.

Vydáno pod