Liška, Jacques a Ander místopředsedy zelených, Kuchtová z vedení odchází

Teplice - Prvním místopředsedou Strany zelených byl zvolen ministr školství Ondřej Liška. Porazil tak Danu Kuchtovou, která neuspěla ani v souboji o předsednické křeslo. Právě Lišku si do svého týmu přál znovuzvolený předseda zelených Martin Bursík. Kuchtová před vyhlášením volby řekla, že se dnes o jinou funkci ucházet nebude. Druhou místopředsedkyní se stala Kateřina Jacques a třetím místopředsedou se stal Martin Ander. V nejužším vedení zelených se tak neobjevil nikdo z okruhu Bursíkovy oponentky a protikandidátky Dany Kuchtové.

Pro Lišku hlasovalo 212 z 336 delegátů, Kuchtová získala 122 hlasů. Kuchtová, která byla dosud první místopředsedkyní strany tak zcela odchází z vedení zelených. Po oznámení výsledků poděkovala za získané hlasy a oznámila, že ve straně zůstává a bude se snažit prosazovat její názorovou pluralitu.

Druhou místopředsedkyní strany se stala Kateřina Jacques, když ziskem 207 hlasů z 308 odevzdaných porazila Martina Tichého. Jacques patří mezi nejbližší spolupracovníky staronového předsedy strany Martina Bursíka, zatímco Tichý stál při vnitrostranických sporech při Daně Kuchtové. Šéfa olomoucké krajské organizace Tichého volilo 90 delegátů.

Jako posledního ze tří místopředsedů nejmenší vládní strany zvolili delegáti krátce po půlnoci náměstka brněnského primátora Martina Andra, a to 177 hlasy. Druhý z uchazečů o tuto funkci, pražský radní Petr Štěpánek, získal 112 hlasů, třetí Petr Dybowicz pak pouze sedm.

Do společné volby tří řadových členů předsednictva se půl hodiny po půlnoci přihlásilo sedm kandidátů: ministryně bez portfeje Džamila Stehlíková, členové bývalého předsednictva Zuzana Drhová a Dušan Lužný, šéf zahraniční sekce zelených Jiří Čáslavka, Ladislav Vrchovský, Jan Šlechta a Milan Přívratský. Uspěli Stehlíková, Drhová a Vrchovský, oznámila ve 2:30 volební komise. Ani jeden z nich nepatří k oponentům stranického šéfa.

Ondřej Liška

  • absolvoval politologii a religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně
  • pracoval v Nadaci Fórum 2000 (2000-2001)
  • předsedal Česko-rakouskému fóru pro dialog (2003-2004)
  • v roce 2002 vstoupil do Strany zelených
  • 2003 až 2005 zasedal v zastupitelstvu městské části Brno-střed
  • od roku 2004 působil jako poradce pro regionální rozvoj a evropské strukturální fondy skupiny Zelených v Evropském parlamentu
  • v červnu 2006 byl zvolen do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR
  • v únoru 2007 se stal místopředsedou SZ pro zahraniční vztahy
  • 4. prosince 2007 byl jmenován ministrem školství, mládeže a tělovýchovy