Rus, který donutil přistát letadlo, chce od Česka odškodnění

Praha - Ruský občan Jevgenij Dogajev požaduje po České republice odškodnění ve výši 250 milionů korun. Informovalo o tom dnešní Právo. Dogajev vyhrožoval při letu do Švýcarska, že nechá letadlo vybouchnout. To pak muselo nouzově přistát v Praze. Rusa zatkla naše policie a od té doby téměř dva roky nuceně pobýval v Česku. Kvůli ohrožení bezpečnosti letadla byl totiž ve vazbě. Zároveň české úřady zahájily řízení o vydání Dogajeva do Ruska.

Podle jeho advokátky tím hrubě porušily mezinárodní právo - měly buď zahájit trestní stíhání, anebo řízení o vydání, ale ne obojí.

Bankéř a bývalý fotbalista Dynama Moskva Dogajev letěl s rodinou v prosinci roku 2006 na silvestrovské oslavy do Švýcarska. V letadle společnosti Aeroflot se údajně domáhal přistání v Káhiře, pokusil se vniknout do pilotní kabiny, vyvolal rvačku a tvrdil, že nechá letoun explodovat. Stroj proto nouzově přistál na pražském ruzyňském letišti. Kvůli incidentu byly v pohotovosti desítky policistů, hasičů a zdravotníků a na letišti zasedal krizový štáb. Vzlétla také dvojice armádních stíhaček.

Policie muže obvinila z ohrožení bezpečnosti vzdušného dopravního prostředku a civilního plavidla a soud na něj uvalil vazbu. Stíhat ho však začala také ruská policie, která požádala Česko o jeho vydání, a české úřady se začaly touto žádostí zabývat. Tím však podle Dogajevovy advokátky Anny Apollonové porušily právo.

„České úřady měly buď zahájit trestní stíhání, nebo řízení o vydání ruského občana do jeho země, ale nikoliv obojí, což udělaly,“ řekla Apollonová. O tom, že je Dogajevovo vydání do Ruska přípustné, rozhodly české soudy letos v červnu, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podepsal souhlas s vydáním 28. srpna. Dogajev však minulý týden podal na ministerstvo spravedlnosti žalobu a současně požádal ministra o odklad svého vydání do Ruska. Podle Práva chce, aby se jeho situace v Česku jasně vyřešila.