Česko je blízko dohodě s USA o letounech Hercules

Praha - Získání dvou transportních letounů typu Hercules a dalších vojenských materiálů může být novou dohodou v rámci strategické spolupráce mezi Českou republikou a Spojenými státy. Dnes tuto možnost novinářům nastínila ministryně obrany Vlasta Parkanová. Konkrétní obsah má v plánu předložit vládě již příští týden. Letouny Hercules i další armádní výprava mohou být součástí komplexnější smlouvy o spolupráci obou zemí v oblasti armádního vývoje a vědeckého výzkumu.

V minulých dnech jednala české delegace ve Washingtonu o takzvané Deklaraci strategické spolupráce. Zástupci diplomacie i armády se soustředili především na budoucí spolupráci v zahraničních misích armády, výměně informací i společné vědy a výzkumu. Vrcholní představitelé obou států ještě musí dohodu stvrdit společným podpisem.

V současnosti Češi využívají mimo jiné mezinárodní přepravní kapacity nebo dva armádní airbusy. Podle slov náměstka ministryně obrany Martina Bartáka se česká armáda soustředí především na technickou stránku transportu materiálu do jednotlivých misí. Vojsko počítá s tím, že by dopravu měly zajišťovat čtyři malé transportní letouny a dva střední, mezí něž patří i Hercules. V současnosti armáda využívá i letouny typu Airbus či jiné mezinárodní přepravní prostředky.

Armádní představitelé odmítají názory o tom, že dohody o dodávce letounů přímo souvisejí s výstavbou americké protiraketové základny v Čechách. Strategický dialog s USA nicméně vláda navázala poté, co souhlasila s plánem nechat v Česku postavit radar.