Praha 4 řeší problémy s parkovacími místy

Praha - Praha 4 se potýká s velkým nedostatkem parkovacích míst na sídlištích. Radnice chce situaci vyřešit stavbou parkovacích domů. Ty ale třeba v Praze 3 lidé odmítli. Jinou variantu představila opozice, navrhuje zavést, parkovací zóny, které fungují už na jiných místech hlavního města.

V první etapě výstavby by radnice Prahy 4 chtěla postavit parkovací domy na sídlištích Novodvorská, Spořilov a Krč. Do investice v hodnotě stovek milionů korun by ráda zapojila i soukromé společnosti. „Ta nabídka je pro 750 parkovacích míst, což už je pro ty lokality docela významný počet,“ uvádí starosta Městské části Praha 4 Pavel Horálek (ODS).

Cena za parkovací místo za měsíc má být 1200 korun, ale radnice ji garantuje jen během prvních dvou let. Pak její výše bude na investorech. „Pokud je parkování na ulici zadarmo, tak jen velmi těžce budete přemlouvat lidi k tomu, aby si koupily parkovací místo za tisícovku, nebo spíš za čtyři až pět tisíc měsíčně,“ konstatuje Michal křivohlávek z dopravního podniku.

Krytá parkoviště zamýšlely postavit v blízkosti sídlišť také jiné městské části. Například Praha 3 od toho pod tlakem veřejnosti ustoupila. Místa v ulicích rezidentům totiž zajistily nově zavedené parkovací zóny. A touto cestou by se měla dát i Praha 4, říkají někteří její zastupitelé. Parkovací domy považují za dílčí řešení nedostatku parkovacích míst. „Je možné, že deficity se v některých lokalitách přiblíží až k řádu tisíců. Zatímco parkovací domy nabízejí řádově stovky míst,“ vysvětluje Iva Kotvová (SZ), zastupitelka Městské části Praha 4.

Radnice čtyřky pak začne pracovat na projektech, hledat finanční partnery a také vytipovávat další lokality pro krytá parkoviště. Na území městské části by jich mělo vzniknout patnáct, a to nejen na sídlištích ale také třeba v Nuslích.