Podle opozice je policie málo připravená na předsednictví EU

Praha - Opozice vytýká ministrovi vnitra Ivanu Langerovi nedostatečnou připravenost policie na předsednictví Česka Evropské unii. Vadí jí, že o peníze na výzbroj a výstroj vedení resortu požádalo až na jaře a že na pomoc budou v první polovině příštího roku povolaní vojáci. Podle policie je ale výpomoc armády v těchto situacích běžnou praxí. Policisté mají dostat výzbroj v hodnotě téměř sto padesáti milionů korun - samopaly, odstřelovací pušky, pyrotechnické vesty nebo zařízení na noční vidění.

Během půlročního předsednictví Evropské unie, které započne v lednu příštího roku, se budou policejním heslem „pomáhat a chránit“ řídit i dvě stovky vojáků. Nebudou mít ale pravomoci policisty. „Tito vojáci byli určeni jako řidiči vozidel, kteří přepravují účastníky konferencí, využijeme je při pyrotechnických obhlídkách a hlídání objektů,“ uvedl náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek.

Zalepit díru policejního podstavu, kde chybí 5 300 mužů zákona, armádními posilami se nelíbí třeba komunistům. „Domnívám se, že tato na poslední chvíli zajišťovaná opatření, ať již v oblasti technického, organizačního či personálního zabezpečení, zvyšují riziko mimořádných událostí,“ myslí si místopředseda výboru pro bezpečnost Zdeněk Maršíček (KSČM).  „Všechno běží podle plánu, je to politická omáčka, já pana Maršíčka neznám, nikdy jsem ho neviděl,“ odmítá to vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Zvláštní  rizika nevidí pro prvních šest měsíců příštího roku ani bezpečnostní analytici. Podle nich se teroristé do Prahy rozhodně nechystají. „Nejsem přesvědčen o tom, že by předsednictví automaticky znamenalo pro dotyčnou zemi zvýšené bezpečnostní riziko,“ myslí si bezpečnostní analytik Jan Schneider. „Nepůjde o nasazování masivních služeb, jako při zasedání MFF nebo Světové banky,“ potvrzuje bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák.