Vysoké školy požadují navýšení rozpočtu o tři miliardy

Praha - Rada vysokých škol protestuje proti připravovanému rozpočtu univerzit na příští rok. Podle ní se podfinancování vysokého školství stále prohlubuje. Žádá proto navýšení návrhu rozpočtu minimálně o tři miliardy korun. Mluvčí ministerstva školství Kateřina Böhmová řekla, že jednání o rozpočtu stále pokračují, úřad proto prý nebude návrh rady zatím komentovat.

Vysoké školy nejsou spokojeny ani s letošním rozpočtem na vzdělávací činnost, který se pohybuje kolem 21 miliard korun, potřebovaly by prý nejméně půl miliardy navíc. Navrhovaný rozpočet veřejných vysokých škol na rok 2009 je ve srovnání s rokem 2008 dokonce v absolutní hodnotě nižší o téměř půl miliardy, uvedlo dnes předsednictvo rady ve svém prohlášení.

V rozpočtu podle předsednictva rady není zohledněno zvýšení počtu studentů ani navýšení prostředků na předpokládaný růst mezd a provozních nákladů. Z dlouhodobého pohledu rada požaduje, aby se rozpočtové prostředky pro vysoké školy vyrovnaly průměrné evropské úrovni z hlediska podílu hrubého domácího produktu. Obvyklá evropská úroveň je podle rady 1,3 procenta HDP, návrh rozpočtu na příští rok však prý počítá s výdajem 0,57 procenta HDP.

Ministr školství Ondřej Liška na konci srpna uvedl, že bude pro vysoké školy žádat navýšení rozpočtu o dvě miliardy korun. Argumentoval tím, že příspěvek státu na vzdělávání vysokoškoláků by v roce 2009 mohl oproti roku 2006 klesnout zhruba o desetinu. Před dvěma lety, kdy dostávaly vysoké školy na jednoho žáka nejvíc, činil příspěvek 72 941 korun. V roce 2009 by to mohlo být 66 700 korun.