Historická budova Českého rozhlasu projde rozsáhlou rekonstrukcí

Praha - Nejstarší český páternoster čeká dnes v 17 hodin poslední jízda. Bude tak zahájena plánovaná rekonstrukce historické budovy Českého rozhlasu, kterou generální ředitel Václav Kasík symbolicky uzavřel již v pátek. Budova Českého rozhlasu, která byla v minulosti svědkem bojů o nezávislost rozhlasu a také o svobodu slova, by měla být uzavřena na 24 měsíců, přičemž samotná rekonstrukce by měla skončit za 19 měsíců.

Součástí rekonstrukce bude i oprava legendárního páternosteru, který je podle ředitele Kasíka historicky cenný: „Do provozu byl uveden v roce 1929, postaven byl firmou Prokopec dokonce už v roce 1920.” Přestože se v Evropské unii hovoří o zákazu provozování tohoto typu výtahů, rekonstrukce počítá s tím, že do budoucna bude podstatnou část provozu obstarávat právě tento historický unikát. „Je to technická památka a jako taková zůstane zachována a my se postaráme, aby její funkčnost a bezpečnost byla zachována,” obhajuje existenci páternosteru v historické budově Kasík.

Páternoster mnohým připomíná slávu První republiky. Někteří lidé se jej ale obávají, neboť mají strach, co se stane, když dojednou do posledního patra nebo do podzemí. K obavám však není důvod, neboť páternoster je vlastně soustava kabin zavěšených na „nekonečném” řetězu, jenž neustále cyklicky obíhá jednotlivá podlaží, a tudíž člověk stále stojí. Tak je umožněno, že lze kdykoli kdekoli nastoupit a vystoupit, a to s minimálními čekacími časy. Tím je zajištěna kapacita, kterou by běžný výtah nikdy nemohl nabídnout.

Obří přestavba a renovace dá do roku 2010 vzniknout ucelenému rozhlasovému komplexu v bloku mezi ulicemi Vinohradská, Římská a Balbínova. Funkcionalistická budova by si měla zachovat svůj tradiční historický ráz, ale zároveň nabízet zaměstnancům rozhlasu moderní zázemí. Celková rekonstrukce přijde podle Lidových novin na 500 milionů korun. Zhruba desetinu nákladů uhradí stát, zbytek půjde ze zdrojů Českého rozhlasu. Kvůli rekonstrukci se musely z budovy vystěhovat asi čtyři stovky zaměstnanců a obrovské množství techniky. Vedení rozhlasu jim našlo prostory v těsné blízkosti původního sídla. V Římské ulici rozhlas jednu budovu koupil a jednu si na dobu rekonstrukce pronajal, zaměstnanci se do nich postupně stěhovali už od počátku května. Velkou změnu prodělá i vestibul, který už v roce 1945 zničila puma a od té doby je stále v provizorním stavu. Rozsáhlé modernizace se dočkají i zastaralá studia - nově by měla být vybavena klimatizací. Přibudou i studia zcela nová. Stavební práce začnou zřejmě koncem září. Po dobu rekonstrukce bude rozhlas přístupný vchodem v Římské ulici 13.

Budova Českého rozhlasu na Vinohradské třídě, která je už od roku 1958 na seznamu kulturních památek, byla postavena v letech 1929 až 1932 původně jako sídlo ředitelství pošt a telegrafů. Československý rozhlas zde své působení zahájil v roce 1933 u příležitosti svých desátých narozenin. Žádnou generální opravou však budova od třicátých let neprošla.