Silničáři ve Zlínském kraji dokončují přípravy na letošní zimu

Zlín - Silničáři ve Zlínském kraji dokončují přípravy na letošní zimu. Správy a údržby silnic získaly další sypače a pro boj s nepříznivým počasím bude letos v celém kraji připraveno více než 400 lidí. Dispečinky zimní údržby zahájí svou činnost už na začátku listopadu. Dnes o tom informovalo Ředitelství silnic Zlínského kraje.

Na území celého Zlínského kraje je nyní více než 2100 kilometrů silnic první, druhé a třetí třídy. Silničáři budou v zimě udržovat téměř 2000 z nich. Nejvytíženější úseky, zhruba 930 kilometrů, budou ošetřovány solením, polovina komunikací pak bude udržována inertním posypem. Bez pravidelné údržby tak letos zůstane jen šest procent silnic, tedy asi 121 kilometrů.

„Tyto úseky budou opatřeny přechodným dopravním značením, které řidiče na neudržovaný úsek předem upozorní,“ uvedl provozně technický náměstek ředitele ŘSZK Radek Berecka. Rozsah letošní zimní údržby je tak srovnatelný s loňským rokem.

Silničáři letos pokračovali v obnově techniky. K dispozici budou mít celkem 70 sypačů, 119 traktorových radlic a 16 těžkých fréz a takzvaných grejdrů. „Technický stav mechanizmů pro zimní údržbu se za poslední roky výrazně zlepšil,“ dodal Berecka.

Nových sypačů letos Správy a údržby silnic dostaly celkem 14. Silničářům by v zimě mělo pomoci i 13 meteorologických stanic, které jsou v kraji umístěny převážně u silnic prvních tříd.

ŘSZK je příspěvková organizace, která spravuje silnice druhé a třetí třídy v majetku Zlínského kraje. Má přibližně 40 zaměstnanců a pracoviště ve všech čtyřech bývalých okresech regionu.