Za podíl na vraždách půjdou dva muži na 19 a 12 let do vězení

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dnes poslal na 19 a 12 let do vězení Tibora Zemana a Jiřího Salavce, kteří podle obžaloby společně s nájemným vrahem Pavlem Feierfeilem předloni ve východních Čechách brutálně zavraždili svého věřitele a jeho přítelkyni. Těla zavražděné dvojice později našla policie zakopaná v lese na Šumpersku. Dnešní rozsudek není pravomocný. Zeman se proti verdiktu odvolal, státní zástupkyně i Salavec si ponechali lhůtu na odvolání. Feierfeil dostal už dříve trest 20 let.

Krajský soud v případu rozhodoval už v srpnu 2007. Salavcovi tehdy uložil 19 let vězení, Zemanovi 20 let a Feierfeielovi 23 let. Vrchní soud ale tresty snížil, protože z vraždy dívky uznal vinným pouze Zemana. Podle vrchního soudu by měl Zeman a Feierfeil strávit ve věznici 20 let, Salavcovi uložil 14 let vězení. Nejvyšší soud ale dva z těchto rozsudků zrušil a vrátil případ k novému projednání. Feirfeilovo dovolání NS odmítl.

Předseda senátu hradeckého soudu Luboš Sovák zmírnění trestu zdůvodnil změnou právní kvalifikace, kterou soudu uložil Nejvyšší soud. Původně byli oba odsouzeni za vraždu s motivem majetkového prospěchu, nyní jejich čin soud zhodnotil jako vraždu. „Ztotožňuji se s názorem Nejvyššího soudu, nicméně se nedomnívám, že by tato okolnost podstatně snižovala stupeň společenské nebezpečnosti jednání obžalovaných,“ uvedla státní zástupkyně Hana Flídrová. 

Přítelkyni zavražděného podnikatele zastřelili, aby nic neprozradila

Zeman dnes ve svém závěrečném návrhu obžalobu odmítl a upozornil na rozpory ve svědeckých výpovědích: „Moc mě mrzí, že jsem tomu nezabránil a nenahlásil jsem to.“ Salavec možnosti závěrečného slova nevyužil. „Mého klienta k tomu jednání vedlo, že byl ze strany poškozeného vydírán, a to i za použití fyzického násilí. Měl pocit, že jediná možná varianta řešení je se svého vyděrače zbavit,“ řekl Salavcův obhájce Jaroslav Veska.

Zavražděný podnikatel podle spisu Salavce se Zemanem vydíral, proto si najali Feierfeila. Podnikatele zavraždili u obce Litič na Trutnovsku, jeho přítelkyni naložili do automobilu a zastřelili ji, aby je neprozradila. Těla zavražděných pachatelé zakopali v lese u Sobotína na Šumpersku, zastřelenému muži navíc ukradli zlatý řetízek a značkové hodinky.

Pistole s náboji
Zdroj: ČT24