Nemocnice na Hradecku stále ovládají lidé z ODS

Hradec Králové - Sociálním demokratům vládnoucím v Královéhradeckém kraji se zatím nepodařilo získat kontrolu nad zdravotnickým holdingem nemocnic. I když krajská rada odvolala předsedu představenstva Rostislava Všetečku (ODS), představenstvo stále ovládá a nechal se dokonce téměř současně jmenovat prokuristou a ředitelem holdingu nemocnic.

„V pondělí bude odvolán z funkce prokuristy,“ tvrdí první vicehejtman Královéhradeckého kraje Vladimír Dryml. Na nového ředitele nemocnic ale musí kraj vypsat konkurz, Všetečka tak zůstane v čele nemocnic nejméně do ledna. Představenstvo holdingu nemocnic vede od minulého týdne Dryml. Nemocnice ale stále pod kontrolou nemá.

Všetečka v minulosti čelil kritice, že ze zdravotnictví vytvořil síť firem, do kterých zastupitelé nevidí. V Královéhradecké lékárně, která zásobuje nemocnice léky, drží 35 procent akcií soukromá osoba. Všetečka přesto odvolání nečeká: „Doufám, že si uvědomí, že potřebují nějaké profesionály, kteří by jim zajistili kontinuitu.“ Podle hejtmana Lubomíra France by ale Všetečka neměl ve funkci pokračovat.

Všetečka má vyšší plat než hejtman 

Představenstvo, které bývalý vicehejtman a tvůrce systému zdravotnictví kraje stále ovládá, mu určilo plat 80 tisíc měsíčně. Podle France je to vyšší plat než má hejtman: „Myslím si, že to je neadekvátní.“ Všetečka se ale hájí, že mu byl takový plat přidělen a má mnohem méně, než ředitelé v nemocnicích a někteří primáři. „Sníží se mu do doby, než bude v konkurzním řízení vybrán nový ředitel,“ reagoval Dryml.  

Placení regulačních poplatků v nemocnicích Královéhradeckého kraje by mělo skončit 1. ledna. Pokud by se ale stávající představenstvo zdravotnického holdingu proti plánu kraje postavilo, musela by ho rada ještě do konce roku odvolat a jmenovat nové a k nové krajské vládě loajální.

Lubomír Franc
Zdroj: ČT24