Pražská Letná se uzavře 7. prosince, město se bojí kolapsu

Praha – Roční uzavírka ulice Milady Horákové na pražské letenské pláni začne 7. prosince. Po uzavírce Vyšehradského tunelu, která skončila dnes, tak čeká Prahu další velká dopravní komplikace. Původně měla uzavírka začít již 1. listopadu, právě kvůli rekonstrukci Vyšehradského tunelu se tak ale nestalo. Auta budou do prosince 2009 jezdit v obou směrech po objízdné silnici vytvořené přímo na letenské pláni. Zatím se po ní jezdilo pouze ve směru od Hradčanské do dolních Holešovic. Odborníci očekávají v prvních dnech uzávěry dopravní kolaps.

Na Letné nadále nebudou jezdit tramvaje, magistrát již dříve ustoupil od záměru postavit na pláni objízdnou tramvajovou trať. Lidé cestující hromadnou dopravou tak budou muset stále jezdit náhradními autobusy po stejné silnici, kudy jezdí osobní auta a denně vytvářejí kolony.

Tramvaje by podle informací obvodního úřadu Prahy 7 měly v květnu příštího roku začít zajíždět na smyčku Špejchar. Od září budou opět projíždět přes Letnou. Auta se ovšem do rozkopaného úseku ulice Milady Horákové vrátí až v prosinci.

Ulice Milady Horákové bude uzavřena kvůli výstavbě tunelu Blanka. Ten má umožnit autům dojet z Letné do Tróje a vyhnout se kritické křižovatce ulic Veletržní a Bubenská, kde každý den vznikají dlouhé zácpy. Provoz na letenské pláni je omezen od srpna, kdy tam přestaly jezdit tramvaje a auta jedoucí od Hradčanské byla společně s náhradními autobusy odvedena na novou objízdnou silnici.