Na terezínský hřbitov začaly dohlížet kamery

Terezín (Litoměřicko) - Národní hřbitov v Terezíně má nové bezpečnostní kamery a silné lampy, které ho budou střežit před zloději a vandaly. Dělníci je dnes namontovali na stožáry, celý systém by měl začít fungovat v průběhu příštího týdne. Ministerstvo kultury na systém přispělo částkou 1,8 milionu korun.

Nutnost hlídat hřbitov a další památky v Terezíně se ukázala v dubnu po krádeži, při níž zloději odcizili 824 bronzových náhrobních destiček se jmény a odvezli je do sběrny šrotu. Policisté nakonec vypátrali tři muže z Mostecka, na všechny už státní zástupce podal obžalobu. Hrozí jim až osm let vězení.

Podle ředitele památníku Jana Munka budou kamery střežit nejen Národní hřbitov, ale také hřbitov židovský, prostor bude navíc i osvícen. „Ve chvíli, kdy se tu ukáže jeden čověk, bude na něj hned zaostřena pozornost,“ uvedl vedoucí technického oddělení Památníku Terezín Stanislav Krejný. Na systému ostrahy dalších míst památník pracuje. Instalace kamer u památníku na břehu Ohře, kde se do řeky sypal popel obětí, je ale obtížná, protože jde o odlehlé místo bez přívodu elektřiny.

Ukradené destičky nahrazuje plast s imitací kovu

Asi 200 ukradených bronzových destiček už nahrazují jmenovky z pryskyřice s příměsí bronzu, které imitují kov. Jejich výroba je ale podle Munka pomalejší, než se původně předpokládalo. Dodal, že celý hřbitov bude jistě opraven do Terezínské tryzny, která se koná každý rok v květnu.

Na Národní hřbitov byla po skončení druhé světové války uložena do 2380 hrobů těla popravených z masových hrobů v terezínské Malé pevnosti, kde byla věznice gestapa. Památník v Terezíně vznikl v květnu 1947, tehdy se jmenoval Památník národního utrpení.

Židovský hřbitov v Terezíně
Zdroj: ČT24
Vydáno pod