Křivé svědectví pro Čunka potrestal soud podmínkou

Olomouc - Vsetínského místostarostu Jaromíra Kudlíka dnes soud potrestal za křivé svědectví v korupční kauze vicepremiéra Jiřího Čunka ročním vězením s podmíněným odkladem na 1,5 roku. Podle žalobce úmyslně nepravdivě poskytl policistům informace o okolnostech dne 11. února 2002, kdy Čunek údajně převzal půlmilionový úplatek. Kudlík tvrdil, že v době převzetí údajného úplatku byl s Čunkem - a zajistil mu tak falešné alibi. Později se však prokázalo, že Kudlík byl v tuto dobu na konferenci v Havířově. Místostarosta po celou dobu soudního projednávání tvrdil, že vypovídal pravdivě.

Kudlík původně tvrdil, že se v pondělí 11. února 2002 účastnil na vsetínské radnici porady vedoucích odborů, porady u starosty a poté se setkal s generálním ředitelem ostravské stavební firmy. Jak se ale později ukázalo, byl v této době už v Havířově. Jeho výpověď u soudu už dříve vyvrátila bývalá Čunkova sekretářka Marcela Urbanová, podle které se inkriminovaný den Čunek s Kudlíkem nesešli ani na pracovní poradě. Ta se totiž přesunula na jiný den. „Obžalovaný v postavení svědka úmyslně a nepravdivě vypověděl, že se účastnil za přítomnosti Jiřího Čunka porady vedoucích odborů a poté porady vedení v přítomnosti Čunka, čímž vyloučil, že by se Čunek mohl setkat s Martinou Hurtovou a převzít úplatek. Přitom byl na konferenci v Havířově,“ uvedl dnes soudce Aleš Vašků a Kudlíka odsoudil za křivou výpověď, nepravdivý znalecký posudek a pro pokus o nadržování.

Podle Urbanové jí výpověď Kudlíka, s kterým si v té době na radnici tykala, zkomplikovala život. „Mrzí mě, že se pan Kudlík svým chováním dostal do problémů, na druhé straně je pravdou, že jeho svědectví mi poměrně hodně zkomplikovalo život, protože se tím pádem postavilo proti mému,“ vyjádřila se už dříve Urbanová.

Případem se olomoucký soud zabýval od dubna. Před soudem svědčil samotný Čunek, jeho tehdejšího policejní vyšetřovatel Milan Šošovička, sekretářka Urbanová, bývalý premiér Miloš Zeman nebo předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Do kauzy zasáhli třikrát i anonymové. Anonym i celý případ nastartoval, když policejním vyšetřovatelům v telefonu oznámil, že se Kudlík toho dne nacházel jinde. Podruhé neznámý adresát poslal soudci ofocený Kudlíkův diář a potřetí napadl věrohodnost svědkyně Urbanové. 

Kvůli křivému svědectví byl dříve stíhán také tehdejší vsetínský tajemník a současný náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj Milan Půček, jeho
trestní stíhání ale žalobce loni zastavil. 

Čunkova kauza už je uzavřena

Stíhání vicepremiéra Čunka, který byl obviněn z převzetí úplatku, už loni žalobce definitivně zastavil s tím, že se trestný čin nestal. Kvůli jeho kauze však nakonec skončili před soudem tři lidé. Kromě Kudlíka také zlínský podnikatel Roman Vaškůj a Petr Šmiřák, kteří se údajně nátlakem snažili ovlivnit výpověď sekretářky Marcely Urbanové. V kauze Vaškůje a Šmiřáka přerovský soud ještě nerozhodl.

Marcela Urbanová: Z korunní svědkyně podezřelou

Sama bývalá Čunkova sekretářka Marcela Urbanová čelí obvinění z křivé výpovědi. Policie se rozhodla Urbanovou stíhat právě z toho důvodu, že Čunek byl zproštěn v korupční kauze viny - Urbanová se tak z korunní svědkyně stala podezřelou. Urbanová prostřednictvím své advokátky Kláry Veselé Samkové žádá ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, aby podal v Čunkově skončeném případu stížnost pro porušení zákona.
Chce se tak domoci opětovného otevření kauzy. Také podala trestní oznámení na okresního státního zástupce Arifa Salichova a některé další lidi, kteří se podíleli na vyšetřovaní Čunka a podnikatele Petra Hurty. Už na konci srpna Ústavní soud odmítl Urbanové stížnost proti zahájení jejího trestního stíhání.

Trestní stíhání v takzvané Čunkově kauze

  • Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek kvůli podezření, že ještě jako starosta Vsetína převzal v roce 2002 půlmilionový úplatek od společnosti H&B Real. Stíhání bylo zastaveno s tím, že se trestný čin nestal.
  • Místostarosta Vsetína Jaromír Kudlík kvůli tomu, že poskytl Čunkovi falešné alibi na dobu, kdy měl Čunek údajný úplatek převzít. Kudlík obvinění odmítá. Olomoucký okresní soud mu za křivé svědectví uložil v prosinci podmínku.
  • Milan Půček, tehdejší vsetínský tajemník, dnes náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj, kvůli křivému svědectví. Stíhání bylo zastaveno.
  • Podnikatel Roman Vaškůj a Petr Šmiřák kvůli tomu, že se údajně pod nátlakem pokusili ovlivnit korunní svědkyni v celé kauze Marcelu Urbanovou. Soud dosud probíhá.
  • Marcela Urbanová, bývalá Čunkova sekretářka, kvůli křivé výpovědi. Jelikož vinila Čunka z převzetí úplatku, ale Čunkovo stíhání bylo zastaveno, stala se Urbanová ze svědkyně obžalovanou. Její stížnost proti stíhání zamítl Ústavní soud. V Praze vzniklo sdružení na obranu Urbanové.