Auta mohou po půl roce jezdit přes Dolní Přím

Hradec Králové – Přímá cesta z Hradce Králové do Nového Bydžova po silnici II/324 přes Dolní Přím je opět volná. Uzavřena byla přes půl roku, kdy se opravovala vozovka. Rekonstrukce frekventované silnice přes Dolní Přím stála téměř 60 milionů korun a patřila mezi největší letošní opravy krajských silnic.

Z cesty přes Dolní Přím zmizely kluzké dlažební kostky, rozbitá svodidla a díry ve vozovce. V obci vznikly nové chodníky a zároveň s rekonstrukcí vozovky dělníci zmodernizovali i kanalizaci, která byla v havarijním stavu.

Nová silnice by měla podle regionálních politiků zvýšit bezpečnost dopravy v obci. „Komunikace je nyní užší, automobily by měly zpomalit i ostrůvky,“ řekl krajský radní pro dopravu Josef Ješina.

Kraj dal na rekonstrukci silnice pět milionů korun, čtyři miliony přišly ze státního rozpočtu a zbylých 50 milionů korun pokryla dotace z fondů Evropské unie. Na rekonstrukci kanalizace přispěl rovněž Královéhradecký kraj, který obci věnoval osm milionů korun. Celkem stálo pořízení nových
rozvodů v obci Dolní Přím zhruba 13 milionů korun.