Guvernérka: Migrace Romů není problém, je ale nutné ji sledovat

Praha - Prezident Václav Klaus se setkal s generální guvernérkou Kanady Michaëlle Jeanovou, která je od soboty na oficiální návštěvě ČR. Počet romských žadatelů o azyl není podle guvernérky problém, ale je mu třeba věnovat pozornost. Prezident Václav Klaus po jednání uvedl, že z romské migrace není nutné dělat velké téma. S kanadskou guvernérkou hovořil i o českém předsednictví a Lisabonské smlouvě a daroval jí anglickou verzi své řeči u Ústavního soudu.

Po zrušení vízové povinnosti pro české občany se Kanada stala znovu cílovou zemí pro některé Romy, kteří zde žádají o azyl. Před lety se právě toto stalo důvodem, proč Kanada víza pro Čechy zavedla. Jeanová také uvedla, že zrušení víz pro Čechy bylo dobrým krokem pro vztahy obou zemí a osvědčilo se.

Kanada je podle guvernérky na přistěhovalce zvyklá: „Jsme zvyklí integrovat nově příchozí do naší společnosti a postarat se o to, aby byla integrace úspěšná. I já jsem přijela do Kanady se svou rodinou jako uprchlík a vždy, když jsme měli problém, tak nám ho někdo pomohl překonat.“ „Považuji za zásadní sdělení paní guvernérky, že to není…velký problém ve vztazích mezi našemi zeměmi,“ dodal Klaus. Česká republika podepsala s Kanadou i významnou dohodu, která umožní větší mobilitu mládeže.

Jeanová dnes poobědvá s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou a na Staroměstské radnici ji přivítá primátor hlavního města Pavel Bém. V úterý se guvernérka sejde s předsedou vlády Mirkem Topolánkem. Svoji návštěvu zahájila už v sobotu v Brně, kde měla na programu mimo jiné návštěvu Muzea romské kultury.

Vydáno pod